Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I boken ”Hetta” undersöker vetenskapsjournalisten Izabella Rosengren vad som händer med individen när vi utsätts för extrem värme. Foto: Volante/Andreas Idén SVT

Nya boken ”Hetta”: ”Blev en slags traumabearbetning”

Publicerad

I populärvetenskapliga reportageboken ”Hetta” undersöker vetenskapsjournalisten Izabella Rosengren vad som händer med individen när vi utsätts för extrem värme och hur vi ska hantera en allt svettigare framtid.

Under en reportageresa till Uganda drabbades Izabella Rosengren av ett allvarligt värmeslag, som hon senare förstod kunde kostat henne livet.

Då föddes idén till boken ”Hetta – Om människan i en varmare värld”. Hon menar att boken blev som en slags traumabearbetning. 

– När jag kom hem såg jag ett program där det är en äventyrare som ska gå igenom Afrika till fots. På sträckan har han med sig en brittisk journalist som dör, på typ samma ställe där jag var. Då förstod jag att shit, det är så här allvarligt det kan vara, säger Izabella Rosengren, författare och vetenskapsjournalist.

”Vi blir argare och dummare”

I nyhetsrapporteringar får vi ständigt höra om den globala uppvärmningen och hur den orsakar allt fler värmeböljor och naturkatastrofer.

Med utgångspunkt i forskningen har Izabella Rosengren undersökt hur vi individer reagerar på extrem värme, genom egna experiment med bastubad och resor till länder där extrem värme förekommer. Hon har även tittat på hur hetta påverkar oss rent psykiskt.

– Vi får kort stubin, blir argare och dummare. Det var en forskare som uttryckte det som att vi blir som 18-åriga hormonstinna killar, vilket är ju ganska bra förklarat.  

Vill ge närmre perspektiv

Med ”Hetta” hoppas Izabella Rosengren komma närmre individen och ge ett snävare perspektiv på klimatfrågan.  

– Klimatkrisen idag har blivit så uttjatad. Folk lyssnar inte längre på de vanliga argumenten. Jag vill bara att folk ska ta åt sig detta och fatta vad som kommer. Förhoppningsvis leder det till att de får en helt annan insikt. För att jag tror att dem flesta inte heller, precis som jag, gillar att svettas. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer