Nya Disney-filmen Coco leder väg för ökat gitarrintresse

Uppdaterad
Publicerad

I Pixarfilmen Coco, utgiven av Disney, drömmer en liten pojke om att bli stjärna på sin vita mexikanska gitarr. Filmen hade premiär i november i USA och har fått konsekvenser för Mexikos gitarrtillverkare, som har fått jobba för högtryck under hela vintern.

Den nya filmen har redan dragit in mer än 550 miljoner dollar världen över. Något som gjort Coco till en av de mest inkomstbringande filmerna i Mexiko någonsin. Men populariteten syns inte enbart i publiksiffror och biljettinkomster.

Intresset – och inte minst efterfrågan – på den traditionella mexikanska gitarren från orten Paracho, som filmens protagonist Miguel spelar på i filmen, har ökat – rejält, skriver Reuters.

– Efter premiären av filmen Coco ökade verkligen intresset för gitarrer. Det har gett oss mycket mera arbete. Vi fick börja jobba övertid och arbetade som galningar för att möta kundernas efterfrågan på den här gitarren, säger gitarrtillverkaren Salvador Meza till nyhetsbyrån AFP.

Clapton förutspår slutet 

Glädjande nyheter för gitarrentusiaster som genom årens lopp sett ett svalnande intresse för det sexsträngade instrumentet. I USA syntes en minskad försäljning av elgitarrer på 33 procent förra året, enligt Washington Post.

Siffror som fick gitarristen Eric Clapton att ödmjukt häpna, och förutspå ett eventuellt slut för guran:

”Kanske gitarren har nått sitt slut”, sa han i intervju med Billboard i september förra året.

Men nu kanske den mexikanska gitarren komma att ta vid – om intresset för den elektroniska dito dalar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.