Nya ”Drakar och demoner” samlade in en miljon kronor på en timme

Uppdaterad
Publicerad

En insamling på nätet för att skapa en nyutgåva av rollspelet ”Drakar och demoner” överträffade alla förväntningar och drog in en miljon kronor på en knapp timme.

– Vi vill ha ett annat anslag där alla är välkomna, inte bara unga killar, säger förlagets vd.

Det är förlaget Fria ligan som står bakom den nya utgåvan, som bland annat ska inkludera originalillustrationer av Johan Egerkrans, som även illustrerat boken “Nordiska Väsen”. Huvudförfattare för utgåvan är förlagets vd Tomas Härenstam. Insamlingen på sajten Kickstarter startade den 30 augusti, och fick omedelbart gensvar. 

Originalmålet på 100 000 kronor uppnåddes efter bara fyra minuter. En timme senare hade projektet samlat ihop mer än en miljon kronor. I skrivande stund är insamlingen uppe i 5,5 miljoner kronor.

– Vi har ju gjort några kickstarters förut, och det är alltid som att hoppa från en trampolin, man vet aldrig riktigt hur det landar, säger Tomas Härenstam.

Rollspelen gör comeback

I ett klassiskt bordsrollspel som Drakar och Demoner eller amerikanska Dungeons and Dragons leder en spelledare de andra spelarna på ett äventyr, ofta med science fiction- eller fantasybetoning. Spelarna måste själva bestämma hur de ska ta sig genom berättelsen.

Nu är rollspelen mer populära än någonsin. Flera grupper har blivit kända online efter att ha streamat sina äventyr live eller spelat in dem som poddar.

– Det har funnits ett uppsving för bordsrollspel ett tag, och “Drakar och demoner” är ju liksom det svenska flaggskeppet, säger Tomas Härenstam.

”Drakar och demoner” gavs ut för första gången år 1982. Nu, lagom till fyrtioårsjubileet, tycker Tomas Härenstam att det är dags för en uppdatering. 

I klippet berättar Tomas Härenstam om varför ”Drakar och demoner” är så populärt 40 år efter att första upplagan kom ut, och varför den behöver moderniseras.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.