Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se hur extrem-solbrännan blivit trendig i allt från teknik till smink. Foto: Frank Augstein/TT/Tiktok

Nya extrema soltrenden: ”En motreaktion”

Uppdaterad
Publicerad

Den har eftersträvats, hatats och fungerat som klassmarkör.

Nu är extrem solbrännan åter trendig – och farligare än på länge:

– Det är en motreaktion, konstaterar modehistorikern Emma Severinsson till SVT.

Hög solskyddsfaktor – för att skydda huden både mot sjukdomar och tidigt åldrande – har under de senaste åren trendat. Nu har pendeln vänt från den förnuftiga solbrännan. Unga skippar solkräm och jagar högt UV-index, solbrända sminkningar trendar på Tiktok och enligt flera internationella medier gör solarierna comeback.

– Det är dels en motreaktion mot alla solkrämer som ska skydda, säger modehistorikern Emma Severinsson till SVT Kulturnyheterna och fortsätter:

– Men enligt många internationella modejournalister handlar det också om att man vill se mer naturlig ut och då vänder man sig emot hudvårdstrenden.

Cykliska trender

Kropps- och skönhetsidealen från förr kommer också tillbaka med nostalgitrender. På senare tid har Y2K-modet, det som var aktuellt under tidigt 00-tal, åter blivit hett – och tagit med sig allt från size zero-idealet till en markerad solbränna.

– Det här cykliska modet är väldigt tydligt. Det handlar inte bara om kläderna utan också kroppsidealen, säger Emma Severinsson.

Solkysst girl next door

Men alla har inte glömt hudcancer och rynkor. Enligt Emma Severinsson pågår fortsatt parallellt en medveten trend om vikten av att använda solskyddsfaktor, samtidigt som man eftersträvar en naturligt solkysst look.

Det är bakgrunden till Tiktok-sminktrender som ”sunburn make-up”, ”black girl tanning” och ”blush blindness” – ofta inspirerade av artisten Sabrina Carpenters rosiga kinder.

– Det stora idealet är ändå att vara naturligt solbränd, trots att det finns extrema versioner på Tiktok så vill de flesta ha en solkysst rodnad. Det ligger i idealen som är på framväxt: soft girl och clean girl, säger Emma Severinsson till SVT och tillägger:

– Lite girl next door-feeling på det hela.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur kommer det sig att Coco Chanel anses ha gjort solbrännan trendig? Modehistorikern Emma Severinsson ger oss en lektion i solbrännans historia. Foto: Ulf Stråhl/TT/AP

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.