I det nya numret av tidningen har Fantomens dotter Heloise börjat ikläda sig rollen som Fantomen – i konkurrens med sin bror Kit. Foto: Egmont Förlag

Nya Fantomen kan bli en kvinna

Uppdaterad
Publicerad

I år firar Fantomen 80-årsjubileum – det firas med att den svenska tidningen ställer frågan om det är dags för en kvinna att ta över dödskalletronen. Blir den vandrande vålnadens dotter Heloise den nya Fantomen?

Fantomen skapades av serietecknaren Lee Falk 1936, och har sedan dess följt den vandrande vålnadens äventyr genom historien. Serien har i huvudsak kretsat kring den 21:e Fantomen i ordningen (titeln går i arv), och nu ställer sig den svenska tidningen frågan om vemn som ska ärva de blå trikåerna: sonen Kit eller dottern Heloise?

– Det var Fantomens skapare Lee Falk som hittade på Heloise, och därmed etablerade möjligheten för en kvinnlig Fantomen. Framför allt vore det inte logiskt att förvänta sig av Heloise att hon skulle avstå från att bli Fantomen utan diskussion. Hon har vuxit upp i djungeln och är minst lika tränad för uppgiften som sin bror, säger Fantomens tf redaktör Andreas Eriksson i ett pressmeddelande.

Ingen permanent förändring

I det nya numret av tidningen inleds en serie där tvillingsyskonen gör upp vem som ska ärva fadern. Men några dramatiska förändringar av den anrika serien blir det inte, serien med Heloise och Kit utspelar sig i framtiden. Den kommer dela utrymmet med berättelserna om den 21:e Fantomen, som kommer fortsätta även i framtiden.

– Vi varierar oss, så redan i numret efter är handlingen tillbaka i nutid med fokus på den 21:e Fantomen. Framtidsäventyren dyker upp sporadiskt framöver, säger Andreas Eriksson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer