Elisabeth Hesselblad Foto: TT

Nya helgonets släkting: Klart man blir stolt

Uppdaterad
Publicerad

Sverige har ett nytt helgon.

Kul, tycker moder Elisabeth Hesselblads levande släktingar.

”Det är klart man blir stolt”, säger Ann Hesselblad i Norrtälje.

Det tog 624 år, men nu har en svensk för andra gången blivit helgonförklarad av påven i Rom.

Elisabeth Hesselblad, född 1870 i Fåglavik i Västergötland och död 1957 i Rom, går precis som Heliga Birgitta, till historien.

Mirakel-granskning

Den nyvunna helgontiteln kommer inte oförberedd för Elisabeth Hesselblads nu levande släktingar.

Att bli helgon kräver nämligen en ansökan och en utredning, ungefär som en fråga på remiss.

För femton år sedan saligförklarades hon. Det är steg tre av fyra mot en fullskalig helgonförklaring. Det som återstår då är en ”granskning” av eventuella mirakler. Ofta handlar det om någon typ av medicinskt helande, efter att helgonaspiranten i fråga har bett Gud om hjälp.

”Var väldigt stort”

Det är den granskningen som pågått sedan år 2000. Då var Ann Hesselblad, 72, på plats i Rom. Elisabeth Hesselblad är hennes farfars syster.

– Vi åkte dit förstås, det var ingenting att snacka om. Det var väldigt stort. Hela Petersplatsen var full av folk. Det kändes väldigt stort och märkvärdigt. Vi satt bara några meter från påven, ihop med svenska politiker, ambassadörer och nunnor, säger hon.

– Jag tror att de skulle försöka få henne helgonförklarad genom att hitta fler mirakel. Nu har de alltså gjort det, och det har gått ganska fort.

Fick en uppenbarelse

Elisabeth Hesselblad flyttade till USA när hon var 18 år. Hon utbildade sig till sjuksköterska och ville fortsätta att plugga till läkare när hon blev svårt sjuk.

– Då ville hon åka till Rom. Där någonstans fick hon en uppenbarelse, vid den heliga Birgittas gamla hus. Och så småningom återupprättade hon Birgittinerorden, säger Ann Hesselblad. 

Den heliga Elisabeth överlevde sjukdomen, och ägnade resten av sitt liv till att hjälpa andra och ägna sig åt välgörenhet i kyrkans namn.

”Är stolta”

Nu, när byråkratin är avklarad och Elisabeth Hesselblad blivit helgonförklarad av påve Franciscus, är Ann Hesselblad nöjd.

– Vi är inte katoliker, eller troende. Det här är mer historia för oss. Men vi är stolta över vad hon gjorde, hennes livsverk, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.