Nya nordiska tankesmedjan: ”Kulturen är politiskt styrd”

Uppdaterad
Publicerad

Den nya tankesmedjan A/nordi/c tycker att kulturen i de nordiska länderna är ofri i förhållande till politiken. De menar att kravlistan för vilken konst som får ekonomiskt stöd är för strikt, och leder till att kulturutbudet blir likriktat.

– Kulturen är politiskt styrd, och vi vill arbeta för att öka den konstnärliga friheten, säger Eline Sigfusson.

Hon är projektledare för tankesmedjan A/nordi/c, som lanserades på Bokmässan under torsdagen. Den beskriver sig som politiskt obunden och som den första tankesmedjan i Norden att helt och hållet fokusera på kulturpolitik.

Bokmässan 2021

Eftersom de nordiska ländernas kulturpolitik har både likheter och skillnader hoppas man kunna lära sig av varandra och driva gemensamma frågor. En fråga som står högt på tankesmedjans dagordning just nu är konstnärlig frihet.

Kulturskapare anpassar sig efter krav

Ämnet har diskuterats mycket, särskilt sedan Myndigheten för kulturanalys publicerade en rapport som visade att kulturskapare anpassar sitt skapande utifrån vad de tror krävs för att få ekonomiskt stöd av institutionerna. 

– Det kan vara vikten av jämställdhet, hbtq eller nationella minoriteter... frågor som kanske inte primärt handlar om den konstnärliga kvalitén men som är viktiga för bidragsgivare och offentligheten, säger Eva Bergquist som är strategisk rådgivare för tankesmedjan och förvaltningschef för kulturförvaltningen i Stockholm. 

Enligt Eline Sigfusson och Eva Bergquist behöver man blicka tillbaka i historien för att förstå varför kulturlivet blivit allt mer politiskt styrt. I videon kan du se hur kulturpolitiken utvecklats från 50-talet och framåt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bokmässan 2021

Mer i ämnet