Foto: Jonas Ekströmer/TT

Nya regeringen ska ta fram en svensk kulturkanon

Uppdaterad
Publicerad

Inte mycket blev sagt om kulturen under presentationen av det nya ”Tidöavtalet” som de tillträdande regeringspartierna Moderaterna, Liberalerna och Kristdemokraterna med stöd av Sverigedemokraterna presenterade idag. Men det står klart att de ska ta fram en svensk kulturkanon.

Kultur och medier ska vara oberoende och kulturen är enligt Johan Pehrson (L) ”central för att skapa mening med vår tid här på jorden”.

Mycket mer blev inte sagt under de nya regeringspartiernas presskonferens under fredagen, men i en sammanfattning av Tidöavtalet som partierna skickat ut står det bland annat den nya regeringen ska ta fram en svensk kulturkanon.

Experter ska ta fram kanon

Partierna skriver att att fristående expertkommittéer inom olika kulturella fält ska ta fram förslag på hur en kanon ska se ut. Tillsättningen av ledamöterna i kommittéerna ska utgå från konstnärlig kompetens inom fälten.

– Jag är ganska skeptisk till idén, säger Mattias Andersson, teaterchef på Dramaten.

– Det krävs en väldigt stor kännedom för kultur och konst om man skulle utforma det. Det krävs en väldigt djup diskussion och komplexitet som jag inte sett att svensk kulturpolitik haft under senare år, fortsätter han.

Filmtidskriften FLM:s chefredaktör Jacob Lundström är också skeptisk till en kulturkanon beställd av politiker.

– Menar man allvar med att lyfta fram betydelsen av svensk kulturhistoria så krävs satsningar på bevarandet av exempelvis filmhistorien och tillgängliggörandet av den eller satsningar på skolbio snarare än att ta fram en lista som kan betraktas som en symbolåtgärd, säger han till Kulturnyheterna.

”Kanon är kostnadsfri”

Även den politiska oppositionen är kritisk mot en kanon och det faktum att kulturen får så lite plats.

– Sammanfattningsvis kommer det inte ut så mycket om kulturen, man måste läsa mellan raderna och det ser ut att bli den billigaste nationella kulturpolitiken på många år. Kulturkanon är en nästintill kostnadsfri reform, säger Lawen Redar, Socialdemokraternas kulturpolitiska talesperson, som tror att kulturbudgeten står inför omfattande nedskärningar.

Kulturnyheterna har sökt företrädare för M, L, KD och SD.

Kulturkanon

En gemensam kulturell referensram. Tanken är att lyfta fram vissa konstnärliga verk som anses utgöra en del av landets kulturkanon.

I Danmark finns sedan 2006 en officiell kulturkanon, som bland annat omfattar Operahuset i Sydney, Pantonstolen av Verner Panton, HC Andersens saga ”Den lilla sjöjungfrun” och Lars von Triers film ”Idioterna”.

(TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.