Ida Engvoll och Björn Mosten i tv-serien Kärlek och anarki. Foto: Pressbild

Kärlek och anarki i Lisa Langseths nya tv-serie

Uppdaterad
Publicerad

I sina långfilmer har regissören Lisa Langseth skildrat såväl kulturmän som dödshjälp och förlossningsdepression. I den nya tv-serien Kärlek och anarki – en dramakomedi som har premiär i dag på strömningstjänsten Netflix – handlar det om att släppa taget och våga leka.

Framtidskonsulten Sofie har läget under kontroll: perfekt familj, perfekt jobb och lägenhet – och hon drar sig inte för att gå in i krisande företag med vässade knivar.

På det anrika bokförlaget Lund & Lagerstedt träffar hon it-teknikern Max. Tillsammans börjar de leka och utforska de sociala gränserna.

– Det är otroligt lätt att bli konstig i vår tid, att bli galen. Vi måste vidga normalitetsbegreppet till att folk kan göra lite mer som de vill. Det gäller mig själv också: rädslan är att idén om hur vi ska vara som vuxna människor är så snäv att det är väldigt nära att trilla ut, säger Lisa Langseth.

Haft en personlig rädsla för vansinnet

Kärlek och anarki bär ett släktskap med Lisa Langseths långfilm Hotell. Båda handlar om kvinnor som vill falla från sina, på ytan, perfekta liv. Men att falla är skrämmande.

– Jag har haft en personlig rädsla för vansinnet, som är djupt persoligt för mig. Den rädslan är något jag jobbar med att kanalisera på rätt sätt, säger hon.

”Lätt att glömma bort den lilla frihet man har”

Och rätt sätt kan vara att släppa telefonen och se sig omkring: nuet kan vara förvånansvärt intressant, menar Lisa Langseth.

– Du kan mäta hur många steg och får talat om för dig när du vaknar på morgonen hur du ska tänka och annat. Ibland känns det som att man förminskar sig som människa. Det känner jag av egna erfarenheter också. Tittar man hela tiden på annat är det lätt att glömma bort den lilla frihet man har: som är den egna, djupt privata fantasin eller drömmarna. Det handlar om livsglädje, skulle jag säga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.