Ernest Hemingway Foto: TT

Nygammal novell av Hemingway ges ut: ”Antagligen lam men rolig”

Uppdaterad
Publicerad

Innan Ernest Hemingway tog sitt liv skrev han i ett brev till sin förläggare:

”Det är antagligen lama berättelser, fast några är väldigt roliga tycker jag – du kan i alla fall publicera dem efter att jag dött om du vill”. Nu är det dags.

62 år efter den Nobelprisbelönade författarens död, publiceras en nygammal novell. Det är en av totalt fem korta berättelser som Ernest Hemingway lämnade över till sin redaktör tillsammans med medskicket ”publicera om du vill”.

Den engelska titeln är A room in the garden side och publiceras nu i den amerikanska litteraturtidskriften The strand magazine. Enligt CNN lär novellen innehålla triss i de element som så starkt förknippas med Hemingway: krig, vin och manlig kamratskap. Handlingen utspelar sig under Andra världskriget på Hotel Ritz i Paris där en grupp soldater dricker alkohol och diskuterar strid, romanser och poesi.

Det är inte första gången ett litterärt verk av Ernest Hemingway ges ut postumt. Tidigare har bland annat memoarboken En fest för livet och kärleksdramat Edens lustgård gått i tryck efter författarens död.

Hemingway avled 1961, 61 år gammal.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.