Hör SVT:s vd Hanna Stjärne om nyinspelningen av Saltkråkan. Foto: TT/SVT

Nyinspelning av Vi på Saltkråkan – ska utspela sig i nutid

Uppdaterad
Publicerad

Tv-serien Vi på Saltkråkan sändes 1964 och är skriven av Astrid Lindgren, som senare gjorde serien till böcker. Nu ska SVT spela in en ny version av serien – och placera handlingen i svensk nutid.

Enligt SVT:s programavdelning ska nya Vi på Saltkråkan vara troget de intentioner Astrid Lindgren hade när hon skrev originalmanuset, men placera berättelsen i svenskt 2020-tal.

– Vi på Saltkråkan är en skildring av barns ändlösa lek och en kärleksförklaring till skärgården och sommaren, säger Eva Beckman, programdirektör på SVT, i Morgonstudion och fortsätter:

– Givetvis är det en konstnärlig utmaning att modernisera en sådan här klenod, men vår förhoppning är att detta kommer att glädja både barn och föräldrar under lång tid framåt.

Nytt projekt

Än är det inte klart när serien har premiär, hur lång den ska bli, vem som ska regissera eller vilka skådespelare som ska gestalta de nya skärgårdsborna.

Astrid Lindgrens originalberättelse handlar om flickan Tjorven som bor på ön Saltkråkan i Stockholms skärgård tillsammans med sin familj och hunden Båtsman. När det blir sommar anländer familjen Melkersson från Bromma och Tjorven får bland annat lära känna den jämnårige pojken Pelle och storasystern Malin.

Nya Vi på Saltkråkan ska produceras i samarbete med Astrid Lindgren Aktiebolag som ägs av Astrid Lindgrens barn och barnbarn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.