Hör mer om föreställningen i klippet. Foto: SVT

Förlorar jobbet – blir eventmaskot

Uppdaterad
Publicerad

”När Baba faller i poolen är klockan 23:47” är titeln på en nyskriven pjäs av dramatikern och regissören Astrid Menasanch Tobieson. Pjäsen handlar om klass, identitetssökande och att skämmas över sina föräldrar och har snart premiär på Kulturhuset Stadsteaterns nya scen i Husby i nordvästra Stockholm.

När Miros pappa förlorar jobbet som kock är han 61 år och i brist på alternativ tar han i hemlighet jobb som eventmaskot. Iklädd en kaninkostym får han i uppdrag att dansa på en fest hos en rikemansfamilj. Ett uppdrag som snabbt urartar. 

– Att komma in i kanindräkt, jag kan inte tänka mig något mer utsatt än det, säger Astrid Menasanch Tobieson, regissör och dramatiker bakom uppsättningen.

”När Baba faller i poolen är klockan 23:47” rör sig mellan dåtid och nutid och berättas genom sonen Miros perspektiv. Det är en berättelse om krocken mellan generationer, synen på ursprung och tillhörighet – tematik som Astrid Menasanch Tobieson ofta arbetar med, men också möttes av när hon intervjuade boende i Husby.

– Det finns ju någon slags krock på förväntningen om vem man ska vara och vad för roll man ska uppfylla och vem man faktiskt är. Pjäsen håller väldigt mycket på med det. Vem Miro tillhör  – tillhör han mest sin pappa och den kulturen eller det han möter nu, säger Astrid Menasanch Tobieson.

Föreställningen sköts upp 

Pjäsen som skrivits för Kulturhuset Stadsteatern i Husby skulle haft urpremiär förra året, men sköts upp på grund av coronapandemin.

– Den har verkligen blivit skriven under covid, repeterad under covid en och två gånger. Det har varit en absurd tid. Men det är fascinerande att se hur mycket energi skådespelarna har haft utan att veta om publiken eller referensgrupperna kommer, säger Astrid Menasanch Tobieson.

Hur känns det nu att få spela för publik?

– Det ska bli sjuk kul och lite scary för vi har ingen aning om vad publiken tycker om det här, säger Davood Tafvizian som spelar Miro.

– Det ska bli väldigt spännande att se vad publiken här i Husby har att säga om Miro och Babbas historia, säger César Sarachu, som spelar pappan.

Se mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.