Nystartad jazzfestival: ”Vi vill visa att mångfald finns”

Uppdaterad
Publicerad

Förra året riktade organisationen Tryck, för svarta scenkonstnärer i Sverige, kritik mot Stockholm jazzfestival. De hade bokat över överväldigande majoritet vita artister. I år ordnar Tryck sin egen minifestival tillsammans med Parkteatern.

– Det ska vara inkluderande, inte separatistiskt, säger Anna Sise, festivaldirektör. 

“Stockholm jazzfestival glömmer sina svarta rötter”, skrev organisationen Tryck i ett pressmeddelande för ett år sedan. 

– Det var 137 akter och vi räknade till två svarta artister på en jazzfestival och vi tyckte att det var något som inte kändes riktigt rätt med det. Så då tänkte vi att vi gör en jazzfestival där vi visar på vilken mångfald det finns i Sverige, säger Anna Sise, skådespelare, artist och initiativtagare till Tryck i parken. 

Så heter konserten som hålls på Parkteaterns spelplats i Galärparken på Djurgården i Stockholm på onsdagskvällen. Musikaliskt blir det mer än jazz. Akterna rör sig även mellan gospel, hiphop, r’n’b och blues.

– Det kommer att uppstå nya grejer när allt inte är samma vanliga. Det kräver att man är helt vaken och öppen på scenen för att kunna improvisera, säger artisten och skådespelaren Sharon Dyall, som ska spela. 

Medverkar gör bland andra även Sabina Ddumba, Daniela Rathana och Eric Bibb.

– Vi vill ha en bredd och en mångfald. Åldersmässigt, kön och så vidare. Bland dem på scenen och i publiken också så att fler känner sig inkluderade och intresserade, säger Anna Sise. 

Tanken är att projektet ska utvecklas till en flera dagar lång jazzfestival på sikt.

– En storstad ska ha en ordentlig jazzfestival – punkt, säger Anna Sise. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.