Hur sannolikt är det för svenska filmer att nå den stora globala publiken? Christine Strindberg ger svaret i klippet. Foto: SVT, TT

Nytt avtal: Netflix betalar mer till svenska filmskapare

Uppdaterad
Publicerad

Fackförbundet Scen och film har kommit överens med strömningsjätten Netflix om ett nytt upphovsrättsavtal. Tanken är att mer pengar ska gå till svenska filmskapare om de når en storpublik på tjänsten.

Det nya avtalet ska göra det möjligt för svenska filmskapare att ta del av en framgångsbaserad ersättning utöver den normala upphovsrättsersättningen. Det betyder att om en film når en viss nivå av globala tittare betalas en högre ersättning till upphovspersonen.

Exakt hur många tittare en film behöver nå är konfidentiellt, enligt Scen och films förhandlingschef Christine Strindberg.

– Det känns väldigt kul att vi i lilla Sverige i den stora världen kan få till ett sådant här avtal, säger Strindberg till Kulturnyheterna.

Hon menar att avtalet har stor betydelse för branschen som helhet.

– Det här gör det lättare för Netflix att förutse kostnaderna för att arbeta i Sverige och gör det därmed mer sannolikt att de väljer att producera här. Och vi hoppas att det här leder till fler jobb inom film och serier och även att fler svenska filmer produceras för Netflix.

Nått liknande avtal tidigare

Exakt hur stor ersättning det handlar om vill Strindberg inte gå in på men hon hänvisar till ett tidigare, liknande avtal.

För två år sedan nådde nämligen fackförbundet ett avtal avseende svenska originalserier och 2021 kom serien ”Störst av allt” upp till kravnivån för skaparna att få ta del av en framgångsbaserad utbetalning.

– Det är en ganska ordentlig summa. När ”Störst av allt” fick sin första bonusersättning låg utbetalningen på totalt två miljoner kronor, säger Christine Strinberg.

Ersättningen införs retroaktivt, så även tidigare produktioner som visas på Netflix kan komma ifråga för den extra ersättningen.

Hur sannolikt är det för svenska filmer att nå den stora globala publiken? Christine Strindberg ger svaret i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.