Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Syftet med kvittokravet är enligt lagförslaget att hindra skattesmitare. Hör hur spelutställaren Johan Richert svarar i klippet. Foto: Simon Krona

Nytt kvittokrav väcker ilska: ”Om lagen går igenom får vi stänga här”

Uppdaterad
Publicerad

I dag väntas riksdagen rösta igenom en ny lag som behandlar flera frågor inom spelområdet. Men en särskild del av lagförslaget har väckt ilska bland spelutställare i landet – nämligen ett nytt kvittokrav vid automatspel som flipper- och arkadspel.

– De som har skrivit det här förslaget har ingen aning om hur branschen fungerar, säger spelutställaren Johan Richert.

Johan Richert och Kim Helleday driver tillsammans ett företag som ställer ut spel, det vill säga tillhandahåller och ansvarar för spelautomater som kan stå i lokaler som till exempel barer eller spelhallar.

Ett typsikt upplägg är att intäkterna delas lika mellan baren/spelhallen och Richerts företag.

Sammanlagt har de 120 automater utställda runt om i Stockholm. De menar att det i dag inte finns någon teknisk lösning för att koppla maskinerna till ett kassaregister och kunna erbjuda kvitto. Inte ens bland nya maskiner.

– Även om vi skulle gå till en av de största tillverkarna och säga att ”lilla Sverige vill att ni sätter på kvittoskrivare” så hade de sagt ”nej det kan ni glömma, vi säljer två maskiner per år till er och 5 000 till USA”, säger Johan Richert.

Branschkollegan Christian Holmsten som driver en flipperhall i Borås är även han kritisk till lagförslaget.

– Det är en totalt ogenomtänkt ändring som inte passerat några som helst branschmänniskor som jag ser det, säger han.

Förslag från förra regeringen

Det var Magdalena Anderssons (S) regering som lade propositionen ”En förstärkt spelreglering” 2021. I förslaget slopas bland annat tillståndskravet för att ställa ut spel – en lag som tillkom på 80-talet då spelhallar från politiskt håll ansågs vara en olämplig miljö för ungdomar.

Den delen av förslaget välkomnar branschen, enligt Johan Richert.

Sedan dess har Ulf Kristerssons (M) regering gjort vissa justeringar i propositionen, men kvittokravet kvarstår.

Centerpartiet har som ensamt parti motsatt sig kvittokravet.

Kan inte få svar

Johan Richert använder särskilda kortterminaler för att sälja polletter till spelautomaterna. Betalningarna registreras på en bank i Israel. Hans hopp är att systemet ska anses vara ett godkänt kassaregister – men det kan ingen som Johan kontaktat på Finansdepartementet och Skatteverket svara på.

– Alla säger samma sak – ”vi tar ställning till det efter att lagen röstats igenom”. Men då kan det ju vara för sent, säger Johan Richert.

SVT Nyheter har sökt finansmarknadsminister Niklas Wykman (M) som via sin presstalesperson avböjer intervju.

Uppdatering: Riksdagen sa ja till lagförslaget som ska börja gälla 1 januari 2023. Centerpartiet röstade som enda parti emot kravet om kassaregister.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.