Våld mot kvinnor är ett vanligt tema i spänningsromaner Foto: Hasse Holmberg/Bertil Ericson/TT

Nytt pris för böcker utan sexuellt våld mot kvinnor

Uppdaterad
Publicerad

Författaren Bridget Lawless nya bokpris Staunch book prize ska uppmärksamma böcker där ”ingen kvinna misshandlas, förföljs, utnyttjas sexuellt, våldtas eller mördas”. Priset delas ut för första gången i november 2018.

Författaren och manusförfattaren Bridget Lawless fick idén till priset efter att ha reagerat på att så många av förra årets Bafta-nominerade filmer innehöll våldtäkter, skriver The Guardian. Priset delas ut till spänningsromaner, eftersom de ofta filmatiseras och därmed har stor spridning enligt författaren.

”Jag är inte ensam om att känna mig allt mer trött på och äcklad av gestaltningar av våld mot kvinnor i böcker, film och tv. Det ekar, överdriver, fetischerar och normaliserar det som kvinnor utsätts för i verkligheten. Men jag vet också att det finns författare som skapar spännande och komplexa berättelser utan att hemfalla åt klichéerna” skriver hon på hemsidan för priset.

Voyeuristisk tradition

Kulturnyheternas litteraturreporter Rebecca Lundberg tycker att Staunch book prize är ett välkommet initiativ men ser en del svårigheter.

– Priset är ett roligt initiativ som belyser något som länge varit en genrekonvention inom deckare och thrillers. Det kommer nog bli lurigt att hitta kvalificerade pristagare. Redan Edgar Allen Poe skrev att det inte finns något mer poetiskt än en vacker, död kvinna. Det är en uråldrig tradition att ta död på kvinnor i kulturen, säger hon:

– Samtidigt tycker jag att den här typen av pris är problematiska för de utgår från en lite redig kultursyn, kulturen ska vara uppbygglig och föregå med gott exempel. Våld mot kvinnor är ju tyvärr inte bara en litterär företeelse utan också en ytterst obehaglig realitet och måste därför få lov att skildras.

Enligt Rebecca Lundberg är det därför mer intressant att titta på hur våldet skildras.

– Det makabra ligger i hur skildringarna ser ut: alltså med vilken blick vi tittar på den skändade kroppen. Blicken, alltifrån Shakespeares blick på Ofelia till David Lynchs på Laura Palmer, har länge varit den manliga voyeurens. En betraktare som gottar sig i, och nästan fetischerar, åsynen av ett kvinnligt lik.

”Priset är inte till för dem”

Bridget Lawless säger till The Guardian att ”hur vi ser kvinnor skildras och behandlas i fiktionen sprider sig till den verkliga världen.” och att ”det självklart finns spänningsromaner som hanterar ämnet våld mot kvinnor väl, men detta pris är inte till för dem.”

Författaren finansierar själv prissumman på motsvararande drygt 22 000 kronor. Juryn utgörs av Bridget Lawless själv samt skådespelaren och författaren Doon Mackichan och priset delas ut för första gången på internationella dagen mot våld mot kvinnor den 25 november.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.