Ny satsning ska ge möjlighet åt fler filminspelningar i Stockholm. Foto: TT

Nytt produktionscentrum ska skapa fler filminspelningar i Stockholm

Publicerad

Under tisdagen tog fullmäktige i Region Stockholm beslut om att bilda ett nytt produktionscentrum för film och tv. Målet är att öka inspelningarna i huvudstaden för att gynna det kulturella och kreativa livet.

Förhoppningen är att nu kunna göra fler film- och tv-inspelningar i huvudstaden som i sin tur skapar jobb och tillväxt i de kulturella och kreativa näringarna.

– Stockholmsregionen har en fantastisk potential i filmsammanhang och jag är övertygad om att den potentialen nu kommer att öka. Coronapandemin har inneburit ett hårt slag mot alla de kompetenser som verkar inom den rörliga bilden, säger Cecilia Elving (L), ordförande kulturnämnden i Region Stockholm.

Fördubbling av produktionsmedel

Bolaget, vid namn Film Stockholm, ägs av Region Stockholm och kommer enligt ett pressmeddelande från Liberalerna att investera cirka 15 miljoner kronor årligen i tv- och filmproduktioner.

Det är en fördubbling av de produktionsmedel som Region Stockholm och Stockholms stad haft tidigare.

Den gemensamma satsningen mellan Stockholms stad och Region Stockholm ska finansieras genom ett samverkansavtal mellan parterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.