LaVern Baker, Wanda Jackson och Molly Bee. Foto: Wikimedia & TT

Databas ska lyfta de första kvinnorna inom 50-talsrocken

Uppdaterad
Publicerad

Artister som Elvis Presley, Chuck Berry och Little Richard har länge stått som symboler för rock n' roll-musikens framfart under 1950-talet. Nu vill ett nytt digitalt projekt sätta kvinnornas bidrag till genrens utveckling på kartan.

Bandet The Chantels startade i Bronx, New York, i början av 1950-talet. Bandet, som bestod av Arlene Smith, Sonia Goring Wilson, Lois Harris, Renée Minus White och Jacke Landy Jackson, kom att bli ett av de första afro-amerikanska kvinnliga band som slog igenom nationellt. Deras låt Look in my eyes hamnade 1961 högt upp på topplistorna och nådde stor framgång. 2002 valdes bandet in i The vocal group hall of fame.

Digital databas

The Chantels är ett av flera band och artister som presenteras i Women in rock and roll's first wave – en digital databas som vill lyfta kvinnorna inom 1950-tals rocken.

”I sextio år har konventionell kunskap gjort gällande att kvinnor generellt inte spelade rock n' roll under 1950-talet”, skriver Leah Branstetter, doktorand i musikologi vid Case Western reserve-universitetet i Cleveland, och initiativtagare till projektet. Enligt Branstetter har detta synsätt och bristen på förebilder som motbevisar den föreställningen bidragit till en snedvriden bild av att kvinnors roll i rockhistorien bara bestod i att vara fans, groupies och studiopublik.

Intervjuer, biografier och musikexempel

Verkligheten är tvärtom en helt annan, skriver Branstetter. Med hjälp av biografiska texter, musikexempel och intervjuer vill Branstetter lyfta de hundratals, kanske tusentals, kvinnor som spelade och släppte rockmusik under tidigt 1950-tal. Och på så vis ge en mer rättvis bild av kvinnors deltagande: som aktiva medskapare istället för åskådare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer