Nytt råd ska skydda kulturarv från kris och krig

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen vill inrätta ett nationellt kulturskyddsråd, vars uppgift blir att hjälpa kultursektorn att höja beredskapen i händelse av kris eller krig. Nu påbörjas utredningen om hur exakt ett sådant råd skulle kunna se ut.

Riksantikvarieämbetet har fått uppdraget att utreda hur kulturskyddsrådet skulle kunna se ut och fungera. Deras uppgift blir bland annat att ta ställning till hur kulturskyddsrådet ska organiseras och att tänka på vilka konsekvenser som inrättandet av ett nationellt kulturskyddsråd kan få.  

Kulturminister Parisa Liljestrand (M) tror att ett nationellt kulturskyddsråd skulle kunna göra stor skillnad för bevarandet av svenska kulturarv vid kris eller krig. 

– Vi ser att man ofta väljer att ge sig på kulturarvet för att slå ut identiteten som finns i en nation. En av erfarenheterna vi har drar från institutionerna i Ukraina är just att samordningen har saknats. De har en stark samordning nu, men det har ju tagit tid. Och kan man ligga före med den vinner man mycket på det, säger Parisa Liljestrand. 

Osäkert säkerhetsläge 

Det är på grund av det rådande världsläget och kriget i Ukraina som kulturministern vill se höjd beredskap i kultursektorn.

– Vi har ett mycket osäkert säkerhetsläge idag, det osäkraste vi haft på väldigt lång tid, och vi måste se över säkerheten utifrån alla olika perspektiv. Och då måste vi ju ta ett ansvar för det enorma kulturarv vi har i Sverige. 

Arbetsuppgifterna fortfarande obestämda 

Men ännu är det oklart precis vilka arbetsuppgifter rådet skulle kunna ha. 

– Riksantikvarieämbetet har fått i uppgift att titta på hur ett sådant här råd kan utformas, och vad de bör ägna sig åt. Men en av rådets uppgifter är naturligtvis att titta närmare på hur samordning kan ske, så att man kan få en bra användning av statens resurser, säger Parisa Liljestrand. 

Enligt kulturministern kommer utredningen vara färdig i augusti.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.