Första gången någonsin såldes böcker för mer än 5 miljarder kronor i Sverige, det visar en ny rapport från Svenska Bokhandlareföreningen och Svenska Förläggareföreningen. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix / TT

Nytt rekordår för bokförsäljningen i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Bokförsäljningen i Sverige ökade under 2021 och för första gången någonsin såldes böcker för mer än 5 miljarder kronor i Sverige, det visar ny statistik från Svenska Förläggarföreningen och Svenska Bokhandlareföreningen.

År 2021 var ytterligare ett framgångsrikt år för bokförsäljningen i Sverige, det visar sammanställningen av statistiken för 2021 i den rapport som Svenska förläggarföreningen och Svensk bokhandlareföreningen nu publicerar.

Totalt ökade bokförsäljningen med 6,3 procent eller 301 miljoner kronor under 2021 och värdet på bokmarknaden översteg därmed för första gången 5 miljarder kronor. Ökningen ska dock ses i relation till pandemins inledande år, 2020 då framförallt den fysiska bokhandeln mötte en stor nedgång på grund av pandemirestriktioner.

Alla försäljningskanaler ökar 

Under 2021 ökade alla försäljningskanaler i Sverige sin omsättning. Störst ökning stod de digitala abonnemangstjänsterna (ljudböcker, e-böcker) för med sina 16,2 procent. Men även den fysiska bokhandeln ökade med 4,3 procent och nätbokhandeln/bokklubbar ökade med 2,9 procent. Även den minsta kanalen, dagligvaruhandeln, ökade marginellt med 1,3 procent.

På två år har den totala försäljningen av böcker ökat med 15,5 procent under 2020 och 2021. Denna ökning motsvarar en ökning i kronor med cirka 685 miljoner kronor.

Tryckta böcker säljer

För den tryckta boken har pandemin varit gynnsam samtidigt som antalet strömningar i de digitala abonnemangstjänsterna fortsatt att öka. Försäljningen av tryckta böcker ökade med 4,0 procent i kronor under 2021 och stod för ca 3/4 av marknaden.

De böcker som sålt bäst 2021 räknat i kronor var Delia Owens ”Där kräftorna sjunger”. Det näst mest sålda verket var Lucinda Rileys ”Den saknade systern”, följt av David Sundins ”Bäst i test: 199 tester för hemmabruk”. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.