Foto: Scanpix

”Obama – hot mot pressfriheten”

Uppdaterad
Publicerad

Journalister i USA ser pressfriheten hotad av president Barack Obama. En rapport från en känd veteranjournalist gör en skarp vidräkning med presidenten.

Det är journalisten Leonard Downie, en gång legendarisk chef på Washington Post (som stött Obama), som fäller detta omdöme i en rapport på uppdrag av Committee to Protect Journalists.

I rapporten – som i Europa refereras av det tyska nyhetsmagasinet Der Spiegel – citerar han en rad ledande Washingtonjournalister som alla anser att president Obamas administration är den värsta de har arbetat med.

Dramatiskt ökad förföljelse

Det talas om missledande informationspolitik, elektronisk övervakning av journalister, en dramatiskt ökad förföljelse av dem som tipsar journalister och av undersökande journalister.

– Det är den mest slutna kontrollfreak-regering som jag någonsin har rapporterat om, säger David E. Sanger, Washingtonkorrespondent för New York Times. Och den legendariske Bob Woodward som var med och avslöjade Watergate-skandalen, som fick president Nixon avsatt 1974, tillhör de kritiska.

– Den som stänger dörrarna för reportrar, skadar sig själv, säger han. Till slut skadar detta inte bara pressen utan det förstör också den nationella säkerheten. Woodward tycker att det är betecknande att Edward Snowden, som avslöjade Obamas enorma elektroniska övervakning, erbjuds asyl i länder där journalister själva måste arbeta med fara för sitt eget liv.

Förebilden i fara

Den egyptiske kolumnisten Mohammed Elmenshawy citeras också i Downie-rapporten.

– Som journalister från tredje världen ser vi USA som en förebild, mer åsiktsfrihet och obehindrad rätt att utföra vårt jobb.

Den egyptiske journalisten menar att denna förebild nu är i fara. Tv-bolaget ABC:s korrespondent Ann Crompton talar om den mest ogenomskinliga av alla de sju presidenter hon har bevakat.

Downie talade med många journalistkolleger, medieexperter och regeringsföreträdare. Hans slutsats är att den härskar ett klimat av rädsla i detta land, som redan 1791 skrev in pressfriheten som en rättighet i sin författning.

Bagateller hemligstämplas

Efter den 11 september 2001 har mängden av dem som stämplas som bärare av hemligheter utvidgats. Även sådant som är oviktigt hemligstämplas nu. Journalister hindras i anskaffningen av dokument som tidigare varit offentliga.

Speciellt nämns övervakningen som sker genom underrättelseorganisationen NSA. Journalister har, menar Downie, känslan av att de i sitt arbete är totalt övervakade.

Obama själv kritiserade i sin första valrörelse Bushregeringens överdrivna hemlighetsmakeri. Men han själv har förskansat sig ännu mer bakom en mur av hemlighållande, menar Washington-journalister. Han beslutar vad journalister får se.

Tvingas skriva av propaganda

Allt oftare hänvisas journalister till att bara skriva av Vita Husets hemsida och den propaganda som finns där. Obamas medarbetare vägrar ofta att lämna ens de elementäraste fakta och visar sig personligen förolämpade över varje kritisk artikel.

Obama-regimen har tagit till gamla krigslagar från 1917, mitt under första världskriget, för att stoppa obekväma källor. Dessa gamla paragrafer har nu Obama satt i system för att skrämma journalister och personer i administrationen som vill informera medierna. Bradley Manning (som nu kallar sig Chelsea Manning) var en av dem. Han läckte till Wikileaks.

Ange kolleger

Edward Snowden är en annan och åtta andra regeringstjänstemän har också åtalats enligt de nu snart hundra år gamla lagarna. Före Obama finns det bara tre fall, där man åberopat dessa lagar.

Obamas medarbetare och alla statliga myndigheter har fått order att införa ett ”Insider Threat Program”. Enligt detta program måste medarbetare ha som rutin att rapportera om de har talat med medier och ange misstänkta kolleger. Enligt den förre NSA-chefen Michael Hayden är detta program gjort för att avskräcka från varje samtal med journalister, enligt Downie-rapporten.

Downie nämner också övervakningen av över hundra medarbetare på nyhetsbyrån Associated Press (AP). Telefoner och mobiltelefoner övervakades. Enligt Downie utgår amerikanska journalister idag från att de övervakas systematiskt. Washington Post-reportern Dana Priest säger:

– Allt hamnar i en gigantisk dator.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.