Joost Klein blev diskvalificerad från Eurovision. Arkivbild. Foto: Martin Meissner

Oberoende expert ska granska årets Eurovision

Uppdaterad
Publicerad

”EBU försöker ständigt förbättra sina tjänster och arrangemang. För att ytterligare stärka Eurovision Song Contest har vi bett en oberoende expert att titta på ESC 2024 i Malmö för att dela de insikter det ger med EBU:s styrande organ”, heter det i ett uttalande till den brittiska nyhetsbyrån PA.

En oberoende expert ska granska årets Eurovision efter finalen i Malmö.

Bland annat diskvalificerades den holländska deltagaren Joost Klein efter att han ska ha hotat en kvinnlig fotograf, ett beslut som det nederländska tv-bolaget Avrotros kallat "oproportionerligt strängt".

Eden Golan och Israels deltagande ifrågasattes också på grund av den humanitära krisen under kriget i Gaza, medan den israeliska delegationen hävdade att de möttes av "hat utan motstycke" från andra länder under tävlingen. Irländska Bambie Thug anklagade även det israeliska TV-bolaget KAN för att bryta mot regeln om att uppvigla till våld, och väntar på svar från EBU.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Eurovision song contest 2024

Mer i ämnet