Oberoende journalistik uppmärksammas med Right Livelihood-pris

Uppdaterad
Publicerad

Right Livelihood-priset i år tillfaller bland andra Amy Goodman, som utvecklat en ny modell för oberoende politisk journalistik.

Amerikanska Goodman, grundade och programleder dagligen nyhetssändningen Democracy Now, som enligt nomineringskommittén det snabbast växande nyhetsprogrammet i USA. Democracy Now sänds i mer än 700 radio- och TV-kanaler i Nordamerika.

– Vi såg i Irakkriget embedded, inbäddade, reportrar som följde med på militära uppdrag och som rapporterade vad militären ville. Amy Goodman kallar sig oinbäddad reporter och hon försöker verkligen vara oberoende och få in internationella röster i amerikanska medier, säger Ole von Uexkull, vd för Right Livelihood-stiftelsen.

De övriga pristagarna är:

Det indiska paret Krishnammal och Sankaralingam Jagannathan som med sin organisation Lafti verkat för social rättvisa bland utsatta indier.

Asha Hagi i Somalia belönas för att hon, med risk för livet, lett kvinnors deltagande i freds- och försoningsprocesserna i det klanstyrda krigshärjade landet.

Gynekologen Monika Hauser, Tyskland, grundare av organisationen medica mondiale, får pris för sitt arbete att stödja kvinnor som utsatts för grovt sexualiserat våld.

Prisutdelningen äger rum den 8 december, två dagar före Nobeldagen, i riksdagshuset i Stockholm.

Kulturnyheterna/TT

Fakta: Right Livelihood-priset

  • Right Livelihood-priset instiftades 1980 av den svensk-tyske filatelisten Jakob von Uexkull ”för att hedra och stödja praktiska lösningar på världens mest akuta problem”.
  • Han försökte först intressera Nobelstiftelsen för idén, men fick nej. Då finansierade han själv priset genom att sälja en värdefull frimärkssamling. Fonden har sedermera utökats med privata donationer.
  • Årets pristagare får dela på två miljoner kronor.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.