Ohlsson årets Jenny Lind

Uppdaterad
Publicerad

Sångerskan Eva-Lotta Ohlsson, Göteborg, är 2009 års Jenny Lind-stipendiat. Det meddelar Folkets Hus och Parker och Kungliga Musikaliska Akademien, som delar ut priset. Utöver prissumman, 40 000 kronor, består priset av två turnéer ? en i USA och en i Sverige.

? Jag är både glad och hedrad över att ha tilldelats det prestigefyllda Jenny Lind-stipendiet. Ser redan fram emot turnéerna i USA och Sverige nästa sommar, säger Eva-Lotta Ohlsson.

En lång tids väntan är över för Västsveriges operavänner. I över tio års tid har Jenny Lind-stipendiaterna hämtats från Operahögskolan i Stockholm. Nu är det äntligen är Västsveriges tur ingen.

? Det är glädjande både för Eva-Lotta Ohlsson och för Västsverige att detta prestigefyllda stipendium går till en sångerska från Göteborg, säger Britt Marie Aruhn, producent, hovsångerska  och jurymedlem.

Eva-Lotta Ohlsson är född och uppvuxen i Skövde, Västergötland, och gjorde scendebut som nioåring. Hon har dans och teaterutbildning och hade tidigare siktet inställt på musikalscenen. Numera ligger hennes fokus på klassisk musik. Hon går sista året på Operahögskolan i Göteborg och har kontrakt på Göteborgsoperan.

Juryns motivering till Jenny Lind-stipendiet: ?för ett framförande präglat av vokal klangskönhet och expansion, förenat med moget artisteri?.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.