En tidigare okänd och färglagd bild över Virgo hamn på Danskön 1897 med fartyget Svensksund till vänster och ballonghuset till höger. Ingenjör Axel Stakes fotografier från S A Andrées Polarexpedition har länge varit eftersökta. Nu är de återfunna – i Grenna Museums arkiv. Foto: Axel Stake/Grenna Museum

Okänd bildskatt från ballongfärd

Uppdaterad
Publicerad

Ett flertal hittills okända bilder från Andrées polarexpedition har hittats i källaren på ett museum. Bilderna hittades av en ren slump – tack vare en tidningsartikel från 1936.

Det var strax före jul när Håkan Jorikson, chef för Grenna Museum Polarcenter, bläddrade i ett nummer av Gränna Tidning från 1936, på jakt efter en helt annan sak, som han plötsligt hajade till.

I en artikel omnämndes att apotekaren C G Roos af Hjelmsäter hade skänkt ett 80-tal bilder tagna av ingenjören Axel Stake till dåvarande Andréemuseet i Gränna.

– Det är jättespännande, komiskt och samtidigt lite genant. Att vi har haft de här bilderna hela tiden utan att veta om det, säger Håkan Jorikson till TT.

Ballongen kraschade

Ingenjören Axel Stake ansvarade för vätgasproduktionen till ballongen Örnen på Danskön, nära Spetsbergens kust. Det var där som Salomon August Andrée och hans kollegor gjorde två försök att med en luftballong komma först till Nordpolen.

År 1896 var vädret för dåligt, men året efter gick ballongen till väders.

Ballongen kraschade redan efter ett par dagar, men det var först 1930 som kvarlevorna efter expeditionsmedlemmarna hittades på Vitön, tillsammans med dagböcker och annan utrustning.

Efter fiaskot emigrerade Axel Stake till USA. I början av 1900-talet fanns planer på en bok, baserad på hans fotografier, men Stake dog och vart hans bilder tog vägen har varit höljt i dunkel.

– Men så visar det sig att en Roos af Hjelmsäter hade skänkt dem till vårt museum 1936.

TT: Men varför har ni inte upptäckt bilderna tidigare?

– Det är lite genant, som sagt. De fanns i en liten svart låda i källaren, men den var inte märkt Axel Stake utan C G Roos af Hjelmsäter. Och när vi tidigare kikat på någon enstaka bild så har vi oturligt nog lyft upp en bild vi redan har, varför vi trodde att lådan bara innehöll dubbletter. Men nu kan vi konstatera att minst 20-30 av de 76 bilderna är helt nya för oss.

Porträtt och gruppbilder

Fotografierna är så kallade skioptikonbilder. Det är positiv, ungefär som dia-bilder, fast av glas.

Bland de nyupptäckta bilderna finns bilder som visar hur ballongen fylls, samt hittills okända porträtt och gruppbilder samt landskapsbilder, däribland en färglagd bild över Virgo hamn på Danskön med fartyget Svensksund till vänster.

Men vilken relation Axel Stake hade med C G Roos af Hjelmsäter har Håkan Jorikson ingen susning om.

– Det får läsarna gärna tips oss om.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.