Opublicerade noveller av Scott F Fitzgerald ges ut nästa år. Foto: TT

Noveller av F. Scott Fitzgerald ges ut efter 80 år

Uppdaterad
Publicerad

En samling opublicerade noveller av F. Scott Fitzgerald kommer att ges ut under nästa år. Novellerna ansågs under sin tid vara för vågade och hamnade därför i malpåse.

Novellerna i samlingen ”I’d die for You” skrevs under 1930-talet av den amerikanske författaren, men publicerades aldrig då: ”deras ämne eller stil inte överensstämde med det som förläggarna förväntade sig av författaren”, enligt den brittiska dagstidningen The Guardian.

”Skrev om kontroversiella ämnen”

Men i vår, 80 år efter att novellerna skrevs, kommer de sista än så länge opublicerade verken av F. Scott Fitzgerald att ges ut av förlaget Simon & Schuster.

Och enligt en kommentar från förlaget karaktäriseras novellerna av en ärlighet som särskiljer dem från annan litteratur som publicerades under Fitzgeralds tid: ”Han skriver om kontroversiella ämnen och skildrar män och kvinnor som faktiskt talar och tänker som unga män och kvinnor gjorde på hans tid utan att ha censurerats”.

Myntade begreppet ”jazzåldern”

F. Scott Fitzgerald anses vara en av de stora amerikanska författarna och myntade begreppet ”jazzåldern”. Hans mest kända roman är ”Den store Gatsby” från 1925.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.