Moderna museet i Stockholm Foto: TT

Ökat kulturbidrag från Kulturrådet till landets regioner – utom i Skåne

Publicerad

1,4 miljarder kronor kommer i år gå till landets regionala kulturverksamheter från Statens kulturråd, skriver myndigheten i ett pressmeddelande. Med anledning av att Region Skåne sänker sin kulturbudget för 2019 – kommer de som enda region i landet få sänkt bidrag.

Landets regioner tilldelas i år ett ökat stöd jämfört med föregående år, det meddelar Statens kulturråd i ett pressmeddelande. Framförallt kommer bildkonst, digitalisering och kulturskapares villkor prioriteras, skriver de vidare. Statens bidrag höjs därmed med en procent.

Men bland landets regioner är det en som sticker ut, Region Skåne. De sänker i år sin kulturbudget med 5,5 procent. Något som innebär att även Kulturrådet sänker sitt statliga bidrag till regionen, även det med en procent.

– Vår utgångspunkt är att när en region sänker sin finansiering så sänker vi med motsvarande grad, säger Kulturrådets generaldirektör Staffan Forssell i pressmeddelandet och fortsätter:

– Med respekt för omställningstider och möjligheter att planera ekonomi sänker Kulturrådet bidraget till Region Skåne i ett första steg med 1 procent i år.

De pengar som därmed inte går till Region Skåne kommer istället fördelas ut som utvecklingsbidrag som riktas mot hela Sveriges kulturliv.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.