Glaciärisen som ska bilda konstverket hämtades från den grönländska fjorden Nuuk. Foto: Joergen Chemnitz/Ice Watch Paris

Olafur Eliasson gör konstkupp på Paris miljömöte

Uppdaterad
Publicerad

En smältande klocka av 80 ton glaciäris ska få politiker att vakna. Olafur Eliassons ”Ice Watch” vill dra uppmärksamhet till miljötoppmötet i Paris.

Den isländske konstnären Olafur Eliasson kommer att resa en 80 ton tung klocka av is på FN:s klimatmöte i Paris den 30 november. Konstaktionen Ice Watch, som görs i samarbete med geologen Minik Rosing, har syftet att uppmärksamma den pågående klimatkrisen i världen.

– I dag har vi tillgång till pålitliga data om vad som är på väg att hända och vad som kan göras. Låt oss fånga denna unika chans – vi, världens medborgare, måste agera nu, skriver Olafur Eliasson i ett pressmeddelande.

#vårtklimat

Konsten smälter

Konstverket består av drivande glaciär-is som hämtats från den grönländska fjorden Nuuk, och kommer att skulpteras till att bilda ett enormt klockverk som gradvis kommer att smälta bort under klimatmötets gång.

Konstverket är tänkt att illustrera en stundande klimatkatastrof. SVT:s genomgång av de klimatplaner som världens länder presenterat hittills inför klimatmötet visade att vi är på väg mot 3,5 graders uppvärmning, något som skulle få katastrofala konsekvenser.

Vill varna för klimathotet

– Konst har förmågan att ändra vår uppfattning och förståelse av världen, och isklockan gör klimatförändringarna vi står inför begripliga. Jag hoppas att den ska inspirera gemenam aktion, säger Eliasson i pressmeddelandet.

Olafur Eliasson är en av världens mest kända konstnärer. Han är för närvande aktuell med utställningen ”Verklighetsmaskiner” på Moderna Museet och Arkdes i Stockholm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#vårtklimat

Mer i ämnet