En läkare undersöker Oleg Sentsov den 28 september, en vecka innan han fick avbryta sin 145 dagar långa hungerstrejk efter hot om tvångsmatning. Foto: TT

Oleg Sentsov nominerad till årets Sacharov-pris

Publicerad

Oleg Sentsov, ukrainsk filmmakare som dömts till fängelse i Ryssland för påstådda terrorbrott, är en av finalisterna till årets Sacharov-pris för tankefrihet.

Sacharov-priset är ett av EU:s finaste pris och delas ut av gruppledarna i EU-parlamentet.

Övriga finalister är den fängslade marockanske aktivisten Nasser Zefzazi samt elva olika hjälporganisationer som arbetar tillsammans för att rädda flyktingar och migranter på Medelhavet.

Årets vinnare offentliggörs den 25 oktober. Bland tidigare vinnare finns exempelvis årets mottagare av Nobels fredspris, Denis Mukwege och Nadia Murad.

Krim-boende filmregissören Oleg Sentsov, född 1976, har dömts till 20 års fängelse i Ryssland, anklagad för att ha planerat terrordåd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.