Oliver Loftéen var mest känd för rollen som Åke i ”Bert”-serien och filmen ”Bert – den siste oskulden”. Bilden är från 1993. Foto: Janerik Henriksson/TT

Oliver Loftéen från original-”Bert” är död

Uppdaterad
Publicerad

Skådespelaren Oliver Loftéen har avlidit. Han var mest känd för rollen som Åke i ”Bert”-serien och filmen ”Bert – den siste oskulden”. Han medverkade även i filmer som ”Tic tac” och ”Vägen ut”.

”Oliver lämnade oss plötsligt och jag och hans familj och vänner är i stor sorg”, skriver skådespelarens syster Josefine Loftéen till Aftonbladet.

Genom ”Bert” blev Loftéen ett känt namn och han har berättat i intervjuer hur han såg framgångens baksida.

– Det var ju en känslig ålder. Det var inte så lätt att ta alla taskiga kommentarer på tunnelbanan, sade han i en intervju med Aftonbladet 1999.

Under inspelningen av serien och filmen om ”Bert” blev Oliver Loftéen och huvudrollsinnehavaren Martin Andersson vänner privat och spelade bland annat i ett punk- och hardcoreband tillsammans. Sedan följde en kort filmkarriär med uppmärksamhet för rollen som fängelseinternen Andrej i ”Vägen ut”.

Kämpade med psykisk ohälsa

Sista filmen blev ”Sex, hopp & kärlek” från 2005.

Oliver Loftéen kämpade med psykisk ohälsa under många år och familjen berättar för TT att de många gånger försökt få mer hjälp till sonen. Strax före sin död fick han enligt familjen diagnosen Aspergers syndrom som ligger på autismspektrumet.

Oliver Loftéen blev 42 år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.