Olle Ljungströms kommande album ”Måla hela världen” ges ut postumt. Foto: TT/Warner music

Nytt album av Olle Ljungström ges ut postumt

Uppdaterad
Publicerad

När artisten och låtskrivaren Olle Ljungström gick bort den 4 maj 2016 lämnade han efter sig en samling låtar som han och producenten Torsten Larsson jobbat med i hemlighet. Men nu har låtarna färdigställts till ett album med namnet Måla hela världen som kommer att ges ut postumt och idag släpps den nya singeln Världens renaste häxa.

– Det är underbara fraser i den, säger producenten Torsten Larsson till Kulturnyheterna:

– En gång när jag hade en påskmiddag hemma, och vi precis hade skrivit den här låten, så skulle jag bara säga ”Varsågoda”. Då säger jag den här textraden ”världens renaste häxa ler glatt på bål” och det blir helt tyst. Och det tror jag på något sätt beror på att Olle använder så vanliga ord och skriver så här märkliga grejer som inte går att tolka på en sekund men du tror att du förstår det.

Torsten Larsson och Olle Ljungströms samarbete och vänskap sträcker sig långt tillbaka i tiden. Larsson producerade Ljungströms två sista album i livet ”Sju” (2009) och ”Släng in en clown” (2013).

Kreativiteten och viljan att skapa hade Ljungström kvar fram till hans bortgång i maj 2016. Och i hemlighet jobbade Torsten Larsson och Olle Ljungström med det som skulle bli det nya albumet ”Måla hela världen”.  

– Vi hade bestämt att nu ska vi göra en dubbelplatta och ingen ska få höra. Inget management, inget skivbolag, vi ska göra det här helt i fred. Så det var en märklig känsla när han dog. Då var det bara jag som hade allt detta, säger Torsten Larsson.

”Vi skrattade mycket åt vissa låtar”

– Vi visste ju att han var sjuk. Men han hade hela tiden känslan att ”det är bättre att vi jobbar än att jag bara sitter och tittar på TV och åker till sjukhuset fram och tillbaka”. Men vi skrattade mycket åt vissa låtar. Det finns ju en låt som heter ”Kompakta tystnaden” till exempel och jag sa ju så här: ”Olle den här kanske ändå gör sig bättre efter din död”. Vi kunde ändå skoja om det lite grann.

Hur känns det nu när den ska släppas för publik?

– Jättekonstigt. Det är fortfarande extremt få människor som har hört den. Jag tror inte Olles familj har hört slutresultatet än.

Singeln ”Världens renaste häxa” släpps fredagen den 17 november och albumet ”Måla hela världen” släpps den 9 december.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.