Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet ovan förklarar musikern och dj:n Olof Dreijer vad han anser är musikens uppgift i globala konflikter. Foto: Cornelia Schauermann

Olof Dreijer spelade på Palestinagalan

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagskvällen hölls en stödgala för Palestina i Stockholm. På Slakthusets scen s bland andra Olof Dreijer, Fever Ray, Greta Thunberg och Athena Farrokhzad.

– Som det är nu så fylls ens telefon med tragiska bilder tjugofyra-sju och det är lätt att känna sig ensam och maktlös. Men genom att sticka huvudet i sanden sker inga förändringar, säger Jenny Farida Thåström, som är en av arrangörerna bakom Palestinagalan.

Uppträder gör både poeten Athena Farrokhzad, artister som Sara Parkman och aktivisten Greta Thunberg. Men arrangörerna har också fått många nej från personer som inte vågat visa sitt stöd offentligt, enligt Dagens nyheter.

Sprang fredsloppet

En person som kommer att spela är musikern och tidigare The Knife-medlemmen Olof Dreijer. Han berättar att hans politiska engagemang går lång tid tillbaka: som barn sprang hela familjen Dreijer den kommunistiska tidningen Proletärens fredslopp .

– Då var det apartheid i Sydafrika som pågick. Jag brukar gå på demonstrationer och säga vad jag tycker. Det är grymt att den här typen av gala anordnas. Det är så viktigt att samlas och känna att man inte är ensam i sitt stöd för Palestina, säger han.

”Krävs ett slut på ockupationen”

I ett gemensamt uttalande skriver arrangörsgruppen för Palestinagalan att Hamas och andra palestinska grupperingar som angriper civila israeler fördöms med rätta.

”Men våldet började inte 7 oktober 2023 – det har pågått varje dag sedan 1948. För en varaktig fred mellan israeler och palestinier krävs inte bara ett slut på Israels krig och det eskalerande folkmordet i Gaza. Det krävs också ett slut på världens mest utdragna ockupation. Vi kräver en framtid för Palestina,” skriver de via talespersonen Dror Feiler.

Under kvällen kommer även konst av bland annat Kakan Hermansson att lottas ut och intäkterna från galan går till Palestinagrupperna.

Se hela intervjun med Olof Dreijer och Jenny Farida Thåström i PSL.

PALESTINAGRUPPERNA I SVERIGE

Palestinagrupperna i Sverige beskriver sig som en partipolitiskt och religiöst obunden solidaritetsorganisation som bildades 1976 genom samgående av lokala Palestinagrupper. Organisationen har 16 lokalgrupper runtom i Sverige. Palestinagrupperna har ett 90-konto vilket innebär att organisationen står under kontroll av den ideella föreningen Svensk Insamlingskontroll som årligen granskar deras verksamhet.

Palestinagalan

Den 16 maj Slaktkyrkan i Stockholm. På scen står artister, konstnärer, poeter, skådespelare och aktivister från Sverige och Palestina.

På scen står bland andra Ahmed Matar, Alexander Salzberger, Athena Farrokhzad, Audionom, Brenda El Rayes, Dror Feiler, Fever Ray (DJ Set), Ghayath Almadhoun , Greta Thunberg, Gudibrallan, Lisa Janbell med Jessie Granqvist, Olof Dreijer + Diva Cruz DJ Percussion Set, Marcus Price, Sara Parkman, Nora Khalil, Själens Dialektik och Uroish

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.