Foto: Lisa Liljefors/SVT

Fallet med de stulna Dalískulpturerna ännu inte löst

Uppdaterad
Publicerad

Konstgalleriet blev bestulet på 10 skulpturer av Salvador Dalí tidigare i år. Polisen har fortfarande inga spår.

– Jag kan inte älta det här hela livet, jag måste gå vidare, säger galleriägaren Peder Enström.

Tidigare i år fick konstgalleriet Couleur på Östermalm i Stockholm inbrott. Tio skulpturer av den surrealistiske, spanske konstnären Salvador Dalí, stals i samband med kuppen.

– Man hade ju gärna sett att de här busarna åker fast, säger galleriägaren Peder Enström.

Men det finns inga gripna och polisen har inga spår.

– Just nu så har vi inte så himla mycket att gå på. Kommer vi inte vidare så kommer vi lägga ner utredningen, säger Stockholmspolisens presstalesperson Mats Eriksson.

Svårt för tjuvarna att sälja skulpturerna

– Det är inte vilka skulpturer som helst. Vi hoppas ju att nån kontaktar polisen. Det är ju inga dussinvaror, säger Mats Eriksson.

– Det kommer vara jättesvårt att bli av med dem. Alla seriösa gallerister och konsthandlare drar nog öronen åt sig när det dyker upp människor som vill börja sälja Dalískulpturer som inte har certifikat, säger galleristen Peder Enström.

Dels blev stölden uppmärksammad i media, men Enström menar också att skulpturerna kan vara svåra att sälja om de är i dåligt skick.

– Vad man kunde se på filmen när de beger sig härifrån, så är det en ganska vårdslös hantering. Och det borgar ju för att de har kastat in grejerna, och det kan ju ha en jäkla massa skador.

Han säger också att två av skulpturerna som blev stulna inte var i komplett skick – då är de nästan värdelösa.

”Jag måste gå vidare”

Om skulpturerna skulle bli återfunna kommer de inte tillbaka till galleriets ägo. Enström har lämnat över certifikaten till försäkringsbolaget.

– Det känns skönt när vi väl har det ur världen. Jag kan inte älta det här hela livet, jag måste gå vidare jag också. Nu vill man bara få ett avslut på det här.

Det står nu klart att han får omkring 2 till 3 miljoner i försäkringspengar för de stulna skulpturerna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.