Omar Souleyman spelning i Sverige hotas än en gång av visumavslag Foto: TT

Souleymans spelning hotas återigen av visumavslag

Uppdaterad
Publicerad

Keyboardisten får inte resa in i Sverige. ”Det är farsartat”, säger Faschings vd Eric Birath.

För tre år sedan nekades syriska artisten Omar Souleyman visum till Sverige när han skulle spela på Music & Arts i Stockholm. Efter ett stort pressuppbåd beviljades han till slut ett visum och kunde uppträda på Way Out West i stället.

Nu verkar det som att historien upprepar sig. I mars ska Omar Souleyman spela på Fasching i Stockholm, men ett nekat visum ställer sig ännu en gång i vägen för hans konsert. Souleymans keyboardist Hamid Almousa får inte resa in i Sverige.

Omar Souleyman nekas visum

Omar Souleyman spelar över hela världen

Eric Birath, vd på Fasching, uttalar sig i ett pressmeddelande och kallar situationen för farsartad:

”Detta är en världsartist som har spelat minst tre gånger tidigare i Sverige, dessutom på Nobels fredspriskonsert 2013. Han har flera bekräftade konserter i andra städer, både inom Schengenområdet och utanför, sannolikheten att keyboardisten skulle stanna inom Schengen och ställa in övriga konserter känns obefintlig. Dessutom spelar Omar över hela världen, varken han eller någon av hans musiker har misskött sina viseringar tidigare.”

”Har stängt dörren till världens kultur”

Birath ställer sig frågan om hur kulturarrangörer och olika institutioner ska kunna ha ett kulturutbyte med länder i svåra politiska situationer om det är såhär berörda myndigheter agerar.

”Om etablerade artister och musiker nekas visum i tro att de ska söka asyl så har vi helt stängt dörren till stora delar av världens kultur”, säger Eric Birath.

Beslutet har överklagats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Omar Souleyman nekas visum

Mer i ämnet