Omdebatterad dansk kulturkanon färdig

Uppdaterad
Publicerad

Nio områden med 108 verk är riktig dansk kultur enligt den kulturkanon som offentliggjordes i Danmark på tisdagen.

Kulturkanonen, som är ett beställningsverk från den danske kulturministern Brian Mikkelsen, innehåller nio kategorier om vardera 12 verk.

Debatten om vad som är riktig dansk kultur handlar lika mycket om vad som är bra dansk kultur. Och den diskussionen lär fortsätta efter tisdagens presentation av listan över Danmarks 108 främsta verk inom områdena scenkonst, barnkultur, klassisk musik, populär musik, arkitektur, design/konsthantverk, litteratur, film och bildkonst.

– Detta cementerar nationalstaten Danmark. Vi ser hur tonen i den danska debatten är, med främlingsfientlighet och så vidare. Man har behov av att förklara hur bra vi är, säger Uwe Bødewadt, chef på Kulturhuset i Stockholm.

”Inbjuder till debatt”

Regissören Susanne Bier, är en av de som valt ut de tolv bästa filmerna till kulturkanonen. Hon håller inte med om Bødewadts kritik.

– Poängen är att den inbjuder till debatt och ställer frågor. Tror man kanonen är Bibeln har man helt fel, säger hon.

Bier menar att listan i stället kan bli starten för en diskussion med frågor som: ”Vad tycker ni?”, ”Vilka felaktiga val har gjorts?” och ”Vilken film skulle jag ha valt?”. Då har vi lyckats skapa debatt.

Listan innehåller kända verk och kulturpersonligheter som H.C. Andersen, Arne Jacobsen, Karen Blixen och Lars von Trier. Konservativt och föga överraskande menar Bödewadt. En kulturupplevelse är personlig och därför går det inte att mäta vad som är bra eller dålig kultur. Varför gör man då en sådan här lista?

– Den är politisk. Man vill påverka skolbarnen: ”Vad innebär det att vara dansk?” Men är det alls intressant att vara dansk?, frågar sig Bödewadt.

Uwe Bødewadt tror inte att danskarna i gemen kommer att förhålla sig på något särskilt sätt till sin nya kulturkanon, möjligen undantaget förespråkare för det främlingsfientliga Dansk Folkeparti, som har behov av att få en förklaring till varför de handlar som de gör.

Ny kanon om fem år?

Trots att filmregissören Susanne Bier alltså själv suttit med och valt ut filmer till listan är hon inte helt nöjd med resultatet.

– Vi har fokuserat på de första 100 åren inom dansk film. 1998 är det sista året som kom med. Jag skulle gärna vilja ha en ny kanon om fem år som fick med en senare period, säger Bier.

Maria Martholm Silva/Anders Blåder

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.