• Viktigt meddelande:

    Det brinner vid Musisjön i Mora kommun. Allmänheten uppmanas att hålla sig borta från brandområdet. Läs mer här

Cezary Morawskis tid på Teatr Polski har kantats av turbulens. Foto: SVT

Oklart om Teatr Polskis chef sitter kvar

Uppdaterad
Publicerad

Den infekterade kulturstriden på anrika Teatr Polski i polska Wroclaw går vidare: Polska kulturdepartementet tycker inte att det finns skäl att avskeda den kritiserade chefen.

Kulturnyheterna har tidigare rapporterat om den infekterade kulturstriden på den anrika Teatr Polski i Wroclaw.

Protesterna mot teaterchefen Cezary Morawski har varit massiva sedan han tillträdde förra hösten. Hans kritiker menar att han fick jobbet för att han passar den nationalkonservativa regeringen, inte för sina konstnärliga meriter.

LÄS OCKSA: Kulturbråken i Polen: Detta har hänt

Men själv menar Morawski att han inte har några politiska kopplingar.

– Jag är inte bunden till något parti, jag är absolut opolitisk. Min verksamhet betraktar jag som konstnärlig. Men eftersom teatern ramlade in i politiken – så gjorde jag också det, sa han till Kulturnyheterna i vintras.

Tidigare i vintras restes också krav från lokalpolitikerna i Dolny Śląsk på Morawskis avgång. Detta bland annat på grund av ”låg konstnärlig nivå, obefintligt teaterprogram och lägre lönsamhet än deklarerat”.

Men även om det är regionpolitikerna som ytterst ansvarar för teatern så har kulturdepartementet också viss makt i frågan, eftersom teatern delvis finansieras av staten.

Backar från avgångskrav

Och nu, efter en konflikt som pågått i månader – och som lett till både till att en stor del av skådespelarensemblen lämnat teatern och låga besökssiffror – har kulturdepartementet yttrat sig i frågan. Och de tycker inte att det föreligger skäl för avsked. Det skriver polska TVN 24 som också rapporterar att lokalpolitikerna nu backat från avgångskravet.

LÄS OCKSÅ: Maciej Zaremba: ”Ett recept för att söndra ett samhälle”

Men det stämmer inte enligt dramaturgen Piotr Rudzki, som är en av de som slutat på Teatr Polski. När Kulturnyheterna når honom under tisdagskvällen berättar han att han precis nåtts av beskedet att lokalpolitikerna i Dolny Śląsk trots allt bestämt sig för att gå emot kulturministeriets beslut och sparka teaterchefen Cezary Morawski ändå.

– Jag tror att lokalpolitikerna är rädda för att framstå som svaga inför det kommande valet om de inte genomför beslutet som de meddelade redan i februari.

Han berättar också att han är mycket glad över beskedet och att han tror att det kommer att få stor betydelse för det polska samhället i framtiden eftersom det visar att det går att stå upp mot regeringen.

Han säger att han också tror att det kommer att få stor betydelse för Teatr Polski som nu kan få tillbaka sina begåvade skådespelare och börja arbeta som vanligt igen.

Än så länge har dock teaterchefen Cezary Morawski inte lämnat sin post och dramaturgen Piotr Rudzki säger att han hoppas att det kommer att ske senast nästa vecka.

Kulturnyheterna väntar på svar från det polska Kulturdepartementet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Polsk kulturpolitik

Mer i ämnet