Max Andersson (PV) är skeptisk till direktivet. Foto: Fredrik Persson/TT & Bengt O Nordin Bon/TT

Rättsliga utskottet i EU säger ja till omstritt upphovsrättsdirektiv

Uppdaterad
Publicerad

Det debatterade upphovsdirektivet som bland annat kallats för internetdödaren är ett steg närmare att träda i kraft. I dag godkändes direktivet i det ansvariga utskottet, och i slutet av mars kommer samtliga av EU-parlamentets ledamöter att rösta om förslaget ska förverkligas.

– Det kommer bli en rejäl debatt och en mycket spännande omröstning, säger Max Andersson, från Partiet Vändpunkt, som sitter i EU-parlamentet.

Det omtalade EU-direktivet om upphovsrätt på internet är nära att avgöras. Det ansvariga utskottet har precis godkänt förslaget, nästa steg är den slutgiltiga omröstningen i parlamentet.

Förslaget har mötts av hård kritik och många menar att direktivet skulle leda till mindre frihet på internet. Bland kritikerna finns bland annat den före detta miljöpartisten – numera medlem i Partiet Vändpunkt, Max Andersson. Han är den enda svenska politikern i utskottet som röstar om frågan under tisdagen. 

– Direktivet innehåller en del bra saker men det innehåller också några riktigt dåliga förslag. Förslaget som innebär man ska behöva köpa licens för att få länka till nyheter gillar jag verkligen inte. Det kommer bland annat leda till att det blir svårare med nyhetsspridning, säger han.

Men flera är också positiva till direktivet, bland annat har SVT tidigare skrivit om de kulturskapare som menar att förslaget ska hjälpa dem att få ersättning när deras verk sprids på nätet.

– Vi är alltid den svagare parten, men i och med det här direktivet kommer vi ha juridiska verktyg för att kräva vår rätt, sade Alfons Karabuda, ordförande i SKAP till Kulturnyheterna i mitten av februari.

Framsteg och motgångar

  • 2016 lade EU-kommissionen för första gången fram förslaget till moderniserade upphovsrättsregler för att anpassa dem till den digitala utveckling som skett under de senare åren.
  • Direktivet togs upp för omröstning i EU-parlamentet i somras och röstades först ner, men fick nytt liv i september 2018 då ett nytt förhandlingsmandat godkändes efter en omröstning.
  • Under tisdagen skickades det tillbaka till det ansvariga utskottet som godkände förhandlingsförslaget som parlamentet lagt fram.
  • Den 26 mars avgörs det om de nya direktiven kommer träda i kraft eller ej. Då kommer samtliga av EU:s ledarmötet rösta i frågan.

Artikel 11 och 13, hårt kritiserade 

I upphovsrättsdirektivet har främst artikel 11 och 13 mötts av kritik. Den förstnämnda har tagits fram för att ge till exempel nyhetsmedier ersättning om deras material sprids på nätet. Det kan innebära en licensavgift för att länka till en nyhetsartikel.

Artikel 13 ställer krav på att plattformarna ska ta ansvar för uppladdning av material som kan innebära ett upphovsrättsintrång. Då det är svårt att manuellt granska de enorma mängder material som dagligen sprids på internet kan ett filter som automatiskt granskar innehåll bli lösningen.

– Direktiven säger inte att man måste ha ett filter, men det skapar tunga incitament, har IT-juristen Daniel Westman tidigare sagt till Kulturnyheterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.