Till höger: delrepublikens utbildningsminister Svetlana Moiseeva-Archipova dementerar att bokbränningen ska ha ägt rum. Foto: Skärmdumpar från ryska internettidskriften 7x7.

Omstritt kring rysk bokbränning

Publicerad

Rykten om bokbränning skapar debatt men förnekas av myndigheter i den ryska delrepubliken Komi.

I veckan spreds nyheten att Ministeriet för utbildning och ungdomspolitik i republiken Komi i norra Ryssland plockat bort och bränt litteratur som anses främmande för den ryska ideologin.

Uppgifterna om bokbränningen publicerades i veckan av internettidskriften 7x7, som drivs av en grupp opinionsbildare och företagare i norra och centrala Ryssland.

De 53 böcker som uppgavs ha bränts var läroböcker utgivna av Soros Foundation och tillhörde biblioteket på Institutet för bergsekonomi i staden Vorkuta. Nyheten fick snabbt stor spridning och väckte starka reaktioner både i och utanför Ryssland. 

Böcker ”utplånas genom bränning”

Det var i mitten av december som tidskriftern 7x7 skrev ett brev till Komis utbildningsministerium efter att man fått uppgifter om att böcker utgivna av Soros Foundation började försvinna från olika bibliotek och läroverk i republiken.

I veckan fick de ett svar från ministeriet som redaktionen publicerade på sin hemsida. Enligt brevet handlade det om totalt 480 böcker från bibliotek på tre olika högskolor som skulle avlägsnas och förstöras.

Alla böckerna ingick i projekt som syftade till att modernisera den humanistiska utbildningen i början av nittiotalet. I brevet bekräftades att 53 böcker ”utplånats genom bränning”. Det var undertecknat av republikens utbildningsminister Svetlana Moiseeva-Archipova.

”Icke önskvärd organisation” bakom böckerna

Efter att uppgifterna om bokränningen spridits intervjuade den regimkritiska tidningen Novaja gazeta Aleksandr Tarnavskij ,en av upphovsmakarna bakom ”lagen om icke önskvärda organisationer”, om händelsen eftersom Soros Foundation är en av de organisationer som klassats som en icke önskvärd organisation efter lagens tillkomst.

I intervjun fördömde Tanavksij bokbränningen och kallade de ansvariga i Komi för idioter ”som ville glänsa inför sina överordnade”. I intervjun medgav till och med Tarnavskij att Soros foundation varit till viss nytta för utvecklingen i Ryssland efter Sovjetunionens fall.

Förnekar händelsen

Efter de starka reaktionerna på bokbränningen i Vorkuta gick chefen på det regionala utbildningsministeriet, Svetlana Moiseeva-Archipova ut och dementerade brevet.

Även ledningen för det berörda Institutet för bergsekonomi förnekar att böckerna bränts. 7x7 anklagades för att ha skapat och spridit en så kallad nyhetsanka.

I en kommentar på sin hemsida skriver nu 7x7:s redaktion att de är övertygade om brevets äkthet, men att de bara är glada om det är sant att böckerna aldrig brändes och att, även om myndigheterna i Komi ljuger så har historien åtminstone fått upphovsmakaren bakom den kritiserade lagen om icke önskvärda organisationer att uttala sig om Soros nytta för Ryssland.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer