Illustrationsbild. Foto: SVT/Storyblocs

Onlyfans slutar med porr – pressas av betalningsbolagen

Uppdaterad
Publicerad

Plattformen Onlyfans är en sajt där publiken kan betala en kreatör direkt för att få tillgång till deras videor och bilder. Onlyfans används främst för pornografiskt innehåll och växte explosionsartat under pandemin. Nu meddelar Onlyfans att man förbjuder porr från och med oktober.

Företaget skriver att man kommer att tillåta nakenbilder, men förbjuda innehåll som är ”explicit sexuellt”, skriver Onlyfans i ett uttalande. Förändringarna kommer att träda i kraft den 1 oktober i år.

Bolaget hoppas att kunna göra plattformen mer ”mainstream” och behålla användare som betalar för att se innehåll från till exempel yogalärare och kockar.

Onlyfans har enligt egen utsago 130 miljoner användare och 2 miljoner kreatörer och växte sig större än någonsin under pandemin. Det är betalningsbolag som Visa och Mastercard som pressat Onlyfans att sluta med porr.

”Ändringarna har gjorts för att följa krav från våra bankpartners och betalningsbolagen”, skriver en talespersoner för Onlyfans i ett mejl till SVT.

Granskas av BBC

I december förra året förbjöd bolagen tillfälligt betalningar till sajter som ägdes av porrbolaget Mindgeek efter rapporter om att sexfilmer som spelats in utan samtycke och i hämndsyfte laddats upp, skriver The Guardian.

Onlyfans beslut kommer i samband med att plattformen granskats av brittiska BBC. Enligt tv-bolaget kom uttalandet om porrförbudet kort efter att BBC sökt en kommentar från Onlyfans om besvärande uppgifter.

Reklam för prostitution

Läckta dokument som BBC tagit del av visar att plattformens moderatorer kan ge flertalet varningar till konton som lägger upp olagligt innehåll innan de stängs ner. I maj visade en granskning att minderåriga lagt upp innehåll på sajten.

Moderatorer uppger bland annat att de hittat annonser för prostitution och BBC har sett en video där en man betalar hemlösa för sex. De klippen har sedan dess tagits bort.

I sitt uttalande skriver Onlyfans att alla kreatörer verifieras innan de kan ladda upp något och att allt innehåll kontrolleras av både automatiska system och mänskliga moderatorer.

Grundades 2016 i Storbritannien av affärsmannen Timothy Stokely.

Majoriteten av aktierna ägs sedan 2018 av Leo Radvinsky, som beskrivs som en av porrindustrins mäktigaste personer.

Majoriteten av kreatörerna ägnar sig åt någon form av porr eller sexarbete och är plattformens stora dragplåster, men även musiker, personliga tränare och kändisar säljer material direkt till sina fans via plattformen.

Under pandemin växte Onlyfans från 20 miljoner användare till över 120 miljoner.

Källa: Forbes, Business insider

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.