Svendén vill ha en utbyggnad av Operan.

Kungliga operans vd kräver besked om operahusets framtid

Uppdaterad
Publicerad

Kungliga Operans vd Birgitta Svendén har tröttnat på de långdragna turerna om ett nytt operahus. Hon ratar förslagen om ett helt nytt hus – och vill att regeringen så fort som möjligt fattar beslut om en utbyggnad av den befintliga byggnaden.

Föreningen Masthamnsoperan har tillsammans med en rad kända kulturprofiler skrivit en debattartikel i SvD där de påtalar vikten av ett nytt operahus i Stockholm. De menar att den nuvarande byggnaden som togs i bruk 1898 inte motsvarar de krav som idag ställs på operans verksamhet.

Kungliga Operans vd Birgitta Svendén har däremot en annan åsikt. Hon förespråkar en utbyggnad av det nuvarande operahuset rakt in mot Kungsträdgården, ett projekt som fått namnet Ny Opera i Operan.

– Tillbyggnaden värnar vår verksamhet eftersom vi får de lokaler som vi saknar. Vi får en till scen, en ny orkesterrepetitionssal och tre nya balettrepetitionslokaler.

Det är snart tio år sedan regeringen tog upp planerna om en ombyggnad av Kungliga Operan och enligt Statens Fastighetsverket så kommer notan för projektet bli dubbelt så dyr som tidigare beräknat.

På måndag ska Birgitta Svendén träffa kulturministerns statssekreterare Nina Andersson för att göra en avstämning innan hon senare i vår lämnar posten som vd för Operan. Till Kulturnyheterna säger Svendén att hon då kommer att ta upp frågan om operahusets framtid.

– Blir det ett nej till utbyggnadsprojektet så får man börja diskutera ett nytt hus.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.