Operan. Genrebild. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Operasångaren Edith Thallaug-Benczy är död

Uppdaterad
Publicerad

Den norska mezzosopranen Edith Thallaug-Benczy, som var den första icke-svenska medborgaren att bli utsedd till hovsångare, har avlidit vid 90 års ålder efter en tids sjukdom, meddelar NTB.

Hon tillhörde den fasta ensemblen vid Kungliga Operan i Stockholm sedan 1964 och en av hennes främsta prestationer var titelrollen i Bizets ”Carmen”. Men hon hade en mångsidig karriär och har också varit skådespelare och deckarförfattare.

1976 blev hon utnämnd till hovsångare, en hederstitel som ges av det svenska kungahuset. Hon hade också engagemang vid Drottningsholms slottsteater, Oscarsteatern och Ulriksdals slottsteater i Stockholm.

Edith Thallaug-Benczy turnerade också världen över och uppträdde vid operahus från USA till Japan.

Hon mottog flera utmärkelser och priser, däribland den kungliga medaljen Litteris et Artibus 1983. Samma år tilldelades hon också den norska Riddare av Sankt Olavs orden för ”utmärkande förtjänster för Norge och mänskligheten.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.