Kjerstin Dellert 2015. Foto: TT

Operasångerskan Kjerstin Dellert har avlidit

Uppdaterad
Publicerad

Operasångerskan och teaterchefen Kjerstin Dellert har gått bort, 92 år gammal. Det bekräftar Ulriksdals slottsteater Confidencen, där Dellert var verksam.
– Vi kommer att minnas hennes brinnande engagemang, säger Fredrik Forslund, vd på Confidencen.

En av Sveriges mest berömda operasångerskor, Kjerstin Dellert, har gått ur tiden. Dellert debuterade på Stora teatern i Göteborg och var från 1950-talet anställd vid Kungliga operan i Stockholm. 1976 började hon att återuppbygga Ulriksdals slottsteater Confidencen, något hon fortsatte med under 42 år.

Confidencens vd Fredrik Forslund säger i ett pressmeddelande att de alltid kommer att minnas Kjerstin Dellerts brinnande engagemang, oräddhet och den värme och kärlek hon alltid visat sin omgivning.

Medverkat i Stjärnorna på slottet och Melodifestivalen

– Kjerstin Dellert har en stor och alldeles speciell betydelse inom svenskt kulturliv. Vi sörjer hennes bortgång och känner samtidigt glädje, tacksamhet och stolthet över att hon under så många år drivit och engagerat sig i Confidencen, säger Fredrik Forslund.

Kjerstin Dellert har medverkat i SVT:s Stjärnorna på Slottet 2008 och deltagit i Melodifestivalen 1972, där hon hamnade på en fjärdeplats. Under sin långa karriär samarbetade Dellert med sångare som Jussi Björling, Loa Falkman och Elisabeth Söderström. Hon har också mottagit H.M Konungens medalj år 1976.

Confidencen uppger att Kjerstin Dellert stilla somnade in i sitt hem i närvaro av sin man Nils-Åke Häggbom.

Kjerstin Dellerts liv och karriär:

Visa
  • Kjerstin Dellert debuterade på Stora teatern i Göteborg med operetten Sköna Helena år 1951.
  • Debuten på Kungliga operan i Stockholm skedde 1952 som Musetta i La Bohème.
  • Några av hennes uppmärksammade roller är hennes medverkan i Tosca, Carmen, Aniara och som Leonora i Trubaduren och Amelia i Maskeradbalen.
  • 1981 återgrundade Dellert Confidencen, Ulriksdals slottsteater tillsammans med bland andra prinsessan Christina.
  • Så sent som 2017 framträdde Dellert på Confidencen.
  • Tillsammans med Elisabeth Söderström skapade Kjerstin Dellert tv-programmet Prima primadonnor som hade som syfte att göra opera mer folkligt och tillgängligt.
  • Kjerstin Dellert lämnar efter sig sin man Nils-Åke Häggbom och sin son Thomas Dellert med familj.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer