”Oppenheim skapade det ultimata surrealistiska mästerverket”

Uppdaterad
Publicerad

Trots att Meret Oppenheim skapade det ultimata surrealistiska mästerverket redan 1936; en tekopp med fat och sked inklädd i päls – blev hon aldrig lika stor som Salvador Dalí eller Man Ray. Ett faktum som Mjellby konstmuseum nu vill ifrågasätta genom att fokusera på det gränsöverskridande i hennes konstnärskap.

Många av Oppenheims bästa verk var nämligen inte fin konst utan mode och möbler, vilket naturligtvis låg konstnären i fatet. Idén bakom den berömda pälskoppen kom nämligen ifrån en metallring klädd i aphår som Oppenheim gjort till dåtidens främsta modeskapare Elsa Schiaparelli.

Aphåret handlar egentligen om kvinnlig sexualitet. Ett ämne som de manliga surrealisterna hade en rätt klichéartad bild av – i deras värld var kvinnor främst modeller. Men Oppenheim hade högre ambitioner – med hjälp av aphåret ville hon poängtera att även kvinnors sexualitet kunde vara väldigt djurisk.

Drömma var en annan sak som intresserade surrealisterna. Och visst känns Oppenheims eleganta grå mockahandskar med blodådror på utsidan som tagna ur en riktig mardröm. Ännu mer morbida är Oppenheims skeletthandskar och hennes halsband, som består av små avgnagda benknotor.

Humor är en annan central ingrediens i Oppenheims konstnärskap. Bordet med fågelben är till exempel irrationell krock, som verkligen sätter fart på fantasin.

Oppenheim hade också en egenskap som många av hennes manliga kollegor helt saknade – nämligen självdistans; kolla in den här hatten med en inbyggd gloria som har hamnat på sned. Så visst har Mjellby lyckats bevisa att Oppenheim är minst lika intressant som till exempel Man Ray, som hon bara fick stå modell för. Bravo!

Utställningen visas på Mjellby konstmuseum till den 25 september.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.