”Öppet arkiv kommer börja dra i nödbromsen”

Uppdaterad
Publicerad

Mer pengar krävs för att fortsätta med satsningar som Öppet arkiv, menar man på SVT. Men regeringen vill inte skjuta till.

Öppet arkiv i SVT Play blev en tittarsuccé direkt efter nypremiären i april. Gamla program som Rederiet (1993), Spung (2002), Skärgårdsdoktorn (1997) och Hemsöborna (1971) har redan setts om av många, och önskemålen fortsätter att strömma in från tittarna.

Tack vare en lagändring kunde Öppet arkiv börja visa de flesta av SVT:s egenproducerade program som sändes före 2005.

”Kommer dra i nödbromsen”

Det långsiktiga målet är att SVT ska kunna erbjuda över 10 000 timmar ur arkivet. Men om regeringens nya proposition för tv och radio i allmänhetens tjänst går igenom så kommer det inte bli verklighet. Det menar Jimmy Ahlstrand, strategichef på SVT:

– Om det blir som regeringen föreslår, kommer vi inte kunna realisera målet med 10 000 timmar och det kommer bli en betydligt mindre tjänst. Då kommer Öppet arkiv börja dra i nödbromsen, säger Ahlstrand till Kulturnyheterna.

Regeringen vill inte betala extra

Problemet handlar om pengar. I regeringens proposition som presenterades på onsdagen framgår det att man inte vill ge några extra medel till arkiveringen hos SVT och SR framöver. Regeringen tycker att arkivarbetet ska fortsätta utvecklas, men menar att public service-bolagen får ta av sina vanliga pengar till det.

Rättigheter till programmen, distribution, servrar och lagring av filer är sådant som kostar när man bygger en sajt som Öppet arkiv. Regeringen vill dessutom se höjda krav på SVT, SR och UR vad gäller tillgänglighet för exempelvis hörsel- och synskadade personer.

– Med de här ökade kraven på tillgänglighet, utan ökade medel, kommer vi inte att kunna satsa på Öppet arkiv i samma mån som vi gjort i år, säger Jimmy Ahlstrand.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.