Nu är samtliga band av Svenska Akademiens ordbok (SAOB) klara. Arkivbild. Foto: Johan Nilsson/TT

Svenska Akademiens ordbok klar – efter 140 år

Uppdaterad
Publicerad

Svenska Akademiens ordbok (SAOB) är i mål. Efter 140 år skickades i slutet av förra veckan det sista bandet till tryck.

Arbetet med boken inleddes 1883 och genom åren har 137 anställda bidragit till dess innehåll. Det 39:e och sista bandet av SAOB kommer att ges ut i samband med Svenska Akademiens högtidssammankomst den 20 december, skriver Dagens Nyheter.

När den första versionen av ordboken nu äntligen är klar kommer redaktionen under 2024 att gå tillbaka börja arbetet med att revidera ordboken. Nya ord ska läggas till och det ska rensas upp bland sådant som anses otidsenligt eller olämpligt. Dessutom ska ålderdomliga stavningar uppdateras.

Den uppdaterade ordboken blir helt digital och arbetet ska slutföras på högst tio år.

Den fortsatta finansieringen av SAOB såg ett tag ut att vara hotad då Svenska Akademien inte längre ansåg sig ha råd med kostnaden på 17 miljoner kronor per år. Men förra året kom beskedet att arbetet kommer att finansieras av flera olika stiftelser och akademier i samarbete.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör redaktionschefen Christian Mattsson om sitt favoritord ”dvärgsnätsglinder” i klippet. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.