Ordet hen är nu sanktionerat av det svenska domstolsväsendet. Åtminstone att döma av en ny dom i Hovrätten för övre Norrland. (Domen på bilden har inget med artikeln att göra.) Foto: Scanpix

Ordet ”hen” – nu även i hovrätten

Uppdaterad
Publicerad

Efter en lång och infekterad debatt får ordet hen nu stöd på hög juridisk nivå. I en ny dom från Hovrätten för övre Norrland används ordet ledigt.

Sällan har ett nyord varit så omtalat som det könsneutrala ordet hen. Under hösten har ordet stått i fokus för en utdragen språkdebatt.

Först gick tidningen Nöjesguiden ut och dedicerade ett helt nummer till att hylla detta könsneutrala pronomen. Dagens Nyheter gick åt andra hållet och införde ett nytt regelverk som skulle förhindra att hen användes i nyhetstext, eftersom ordet kunde tolkas som ”ett queerpolitiskt ställningstagande”. Därefter beslutade Miljöpartiet att använda ordet konsekvent i sitt nya partiprogram.

Debatten kring hen

Används i mål om tjänstefel

Nu får ordet ”hen” stöd av det svenska rättsväsendets näst högsta instans. Hovrätten för övre Norrland använder ordet hen i en ny dom som föll i veckan, något som noterats av Johan Håkansson, reporter på Norrländska Socialdemokraten.

”Numera gäller att en gärningsman gör sig skyldig till tjänstefel när hen åsidosätter vad som gäller för uppgiften”, skriver hovrätten i ett mål som handlar om tjänstefel.

Huruvida de tilltalade betraktar rättens formulering som ett queerpolitiskt ställningstagande är ännu inte klarlagt.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Debatten kring hen

Mer i ämnet