Mozarts Requiem i ny koreografi av Örjan Andersson. Foto: Mats Bäcker

Örjan Andersson utforskar gränslandet mellan liv och död

Publicerad

Mozarts requiem är en av världens mest kända och framförda klassiska verk. På Malmö opera gestaltas nu musiken kroppsligt när koreografen Örjan Andersson tar sig an verket tillsammans med Skånes dansteater. Den här gången utspelar sig den välkända dödsmässan i en värld utan vare sig död – eller liv.

Sin sista tid i livet ägnade Mozart åt att skriva sitt världskända requiem. Kompositören gick bort innan verket hann avslutas, och det färdigställdes senare av Mozarts student Franz Xaver Süßmayr. Den stundtals ljusa och dansanta musiken i dödsmässan står i skarp kontrast till den religiösa texten som vittnar om själens hädangång.

”Ett rikt uttryck”

Nu har Örjan Andersson och Skånes dansteater, tillsammans med Malmö operakör och Malmö operaorkester ledda av dirigent Olof Bohman, skapat ett gränsland mellan en värld av död och en värld av liv.

– Det är en bön för dem som har dött, som handlar om var vederbörande ska hamna – om det är uppåt eller nedåt, säger Örjan Andersson, koreograf, och fortsätter:

– Alla har vi en kropp och alla kan vi röra på oss. Jag tycker att det blir ett rikt uttryck när man ställer dansaren mot en annan grupp.

Vacker sårbarhet

I en stor trappa sammanförs dansare och körsångare i ett koreografiskt kollektiv. Den stora ensemblen utforskar dualiteten mellan civilisation, och den natur som kroppen utgör.

– Kroppen kan göra fantastiska saker. Den kan översätta saker som andra konstnärliga uttryck inte kan. Det finns en sårbarhet i kroppen som jag tycker är vacker, säger Samuel Denton, dansare.

77-årig dansare

Gästdansar gör bland andra den 77-årige balettdansören Niels Simonsen, som återtar scenen efter 32 år. Under hans långa karriär har en annan dualitet aktualiserats, nämligen den mellan den fysiska förmågan och det konstnärliga uttrycket.

– Det konstnärliga växer ju äldre man blir. Livserfarenheten kommer inte förrän man blir äldre, men som dansare är tiden väldigt kort, säger Niels Simonsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.