Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Anna-Britta Åkerlind (C), ordförande Örnsköldsviks kommunstyrelse, i klippet. Foto: Jessica Gow/TT

Örnsköldsvik vill stå värd för Eurovision 2024

Uppdaterad
Publicerad

Sverige har arrangerat Eurovision sex gånger tidigare och efter Loreens vinst är det dags igen nästa år. Historiskt sett har ingen annan stad än Stockholm, Göteborg och Malmö stått som värd för galan, men Örnsköldsvik är sugna.

– Vill SVT prata så är vi här, säger Anna-Britta Åkerlind (C), ordförande Örnsköldsviks kommunstyrelse.

Örnsköldsvik var en av städerna som var på tapeten senast Sverige arrangerade Eurovision 2016 efter Måns Zelmerlöws vinst med ”Heroes”. Då föll valet till slut på Stockholm. Då talades det om att Örnsköldsviks inte hade tillräckligt kapacitet för ett så pass stort evenemang.

– Om man tittar på det arrangemang som Liverpool precis har levererat så är ju inte Örnsköldsvik i den klassen. Men det som diskuterades förra gången, det var ju att tänka på ett lite annorlunda sätt, säger Anna-Britta Åkerlind.

Då pratades det om göra ett mindre arrangemang eller att eventuellt dela upp arrangemanget på flera olika städer.

– Det är SVT som äger det här arrangemanget och får ta initiativ. Men vill SVT prata så är vi här.

Kryssningsfartyg som hotell

En lösning som diskuterades 2016 för att kompensera för Örnsköldsviks bristande hotellkapacitet var att förtöja kryssningsfartyg i hamnen för att husera artister och personal.

– Det har varit på tal vid en del andra större evenemang också. Vi har ju en hamn och då kommer man väldigt centralt in i staden också.

Om det blir som årets Eurovisionvinnare Loreen önskar så blir det dock Stockholm som står som värd, något som de styrande i huvudstaden är positiva till.

– Är det så att SVT fattar beslut om en annan stad så kommer jag gratulera. Men jag vill vara tydlig med att Stockholm och kapaciteten. Vi ser väldigt gärna Eurovision i Stockholm , säger Karin Wanngård (S) ordförande Stockholms kommunstyrelse.

Malmö och Göteborg tvekar

Både Malmö och Göteborg är mer tveksamma till att stå som värd för Eurovision 2024.

– Vi behöver få en bättre bild av kostnadsläget och sedan väga det mot nyttorna innan vi kan ta ställning och där är vi inte ännu, säger Jonas Attenius (S), kommunstyrelsens ordförande i Göteborg.

Även Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), kommunstyrelsens ordförande i Malmö, lyfter i Expressen att man behöver ta in ekonomiska aspekter innan man erbjuder sig att arrangera Eurovision 2024.

Fakta: Eurovision Song Contest i Sverige

2016: Stockholm

2013: Malmö

2000: Stockholm

1992: Malmö

1985: Göteborg

1975: Stockholm

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.