Oro på Ekotredaktionen efter avslöjandet: ”Naggar förtroendet för journalistiken”

Uppdaterad
Publicerad

Efter avslöjandet om den tidigare Ekotreportern som granskade fall med en känd islamist som hon även haft privata kopplingar till har reporterns artiklar på Sveriges radios hemsida försetts med särskilda tillägg.

– Det finns oro och många är ledsna, säger fackrepresentanten Pablo Dalence om stämningen på Ekot.

Onsdagen 5 maj avslöjades att en tidigare reporter på Sveriges radios Ekotredaktion som granskade fall med en känd islamist även haft en privat relation med honom.

Enligt reportern själv hade de ingen relation medan rapporteringen pågick. Enligt uppgifter som DN fått fram ska dock reporterns familj ha varit engagerad i fallet med islamisten samtidigt som reportern bevakade det som journalist.

Den tidigare reporterns artiklar ligger kvar på Sveriges radios hemsida men har nu försetts med ett tillägg längst ner:

”Ekot har fått kritik för delar av rapporteringen kring det här ämnet och omständigheterna kring en tidigare anställd.”

”Många är ledsna”

Hör fackrepresentanten berätta om stämningen på redaktionen i klippet.

Sedan avslöjandet märks en oro på redaktionen, menar facket.

– Vi har haft ett antal redaktionsmöten där ordet varit fritt och frågor har ställts, säger Pablo Dalence, programledare och vice ordförande i Journalistklubben på Sveriges radio.

– Det finns oro och många är ledsna. Det naggar förtroendet för oss som nyhetsredaktion, det naggar förtroendet för public service och hela journalistiken. Vi vet vilken prestige det innebär att jobba på en stor och viktig nyhetsredaktion, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.