Foto: Matt Sayles/AP

Orvar Säfström: ”Connery satte en helt ny standard”

Uppdaterad
Publicerad

Sean Connery förändrade actionfilmen och satte en helt ny standard, säger filmrecensenten Orvar Säfström.

– För mig var han verkligen en av de största, säger han.

Sean Connery har dött. Den skotske stjärnskådespelaren blev 90 år gammal.

För många är han för evigt tätt sammakopplad James Bond -  Connery var den förste som spelade den brittiske gentlemannaspionen på vita duken.

– Bond var en helt ny typ av hjälte och en ny form av spännande actionfilm som satte en helt ny standard för den här sortens film, säger Orvar Säfström.

Men han påpekar samtidigt att Connery hade fler sidor och kunde spela många olika sorters roller, dock alltid med sitt eget karaktäristiska signum.

– Han var en actionskådis som man kunde ta på allvar, det fanns en sorts pondus i honom som inte bara fanns i det fysiska utan också i själva skådespeleriet.

Hur minns du Sean Connery? Skicka din hyllning

Tack för alla era hyllningar! Nu stänger vi denna chatt.

Peter Gunnarsson • Jag minns honom som den störste skådespelare som har spelat och filmats fram för kameror, jag fick den stora äran att träffa honom på en privat middag med matsedel av Deras national rätt Hagich på en restaurant på gatan royal mile som leder upp till Edingbrugh Cassel tillsammans med en god vän till mig Leif samt min gode vän söm jag aldrig kommer att glömma som spelade på national instrummenten liknade tamburin samt min älskade vän som heter Clair som spelade Bagpipe För oss tillsammans med Sir Sean Connery för ca 9 år sedan Den bäste. Tack för allt Sir Sean Connery vila i frid Gud är med Dig.

Maria Lund • Minns honom från Rosens namn, en film han lyfte till att nå bokens klass.

Magnus • Sean Connery innebar bra skådespeleri och de filmer han ingick i ville man alltid se! Vila i frid!

Bo Grapenskog • Ett proffs ut i kilten Hans skotska accent var en höjdare.Nr ett James Bond.Har alltid sagt att proffs går före amatörer.Minns honom med glädje,respekt,beklagar hans bortgång vila frid SIR.

Malte Larsson • Du var och är den bästa Bond som funnit😇

Daniel • De omutbara och en bro för mycket du var den bästa

Madeleine • Connery, den bästa💔. Han var bäst i varenda film han var med i RIP you will be missed

Sockna • I rosens namn, med Sir Sean Connery som en mysterielösande munk.
R.I.P.

RIP... En väldigt skicklig skådespelare har avslutat sin vandring på denna jord... The Rock! • The Rock!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.